Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Mit jelent az UTZ minősítés?

2014. szeptember 18., Faludi Linda
Címkék: kácé tea kakaó fogyasztó minősítés UTZ
Az UTZ CERTIFIED az egyik legnagyobb minősítési program, melynek segítségével visszakövethető a termék származása, és amely igazolja, hogy az árut társadalmilag felelősségteljes módon termesztették, olyan gazdaságokban, ahol a termelők különös gonddal óvják a természetet és a helyi közösségeket. Az UTZ minősítést azok a csokoládé, tea és kakaó termékek kaphatják meg, amelyek gyártói igazolni tudják, hogy a fenntartható gazdálkodás szabályainak megfelelően állították elő az adott árut.
Az UTZ CERTIFIED célja, hogy a fogyasztók számára egyértelműen jelölje azokat a gyártókat, amelyek a farmtól az asztalig követhető, megbízható forrásból származó termékeket állítanak elő úgy, hogy az alapanyagokat gyártó farmerek életminőségének javítását is szem előtt tartják.
 
Az UTZ nemzetközileg elfogadott etikai kódexe gazdasági, szociális, és környezetvédelmi szempontokat vesz figyelembe, betartását pedig évente ellenőrzik. A szervezet felügyelőbizottságában a gyártók és az ellátási lánc szereplői mellett szakszervezetek, kiskereskedők és civilszervezetek is képviseltetik magukat.
 
A programban jelenleg félmillió farmer és 400 ezer munkás vesz részt harmincnégy országban. Az UTZ minősített termékek köre eléri a tízezret, az UTZ logóval ellátott élelmiszereket száztizenhat országban forgalmazzák. A projekt célja, hogy professzionális és fenntartható módszerekkel ismertesse meg a termelőket, akik így nagyobb hatékonysággal állíthatják elő a nyersanyagokat és előnyösebb ár feltételeket érhetnek el a piacon.

Az országokat tekintve az UTZ minősített kávé első számú termelője Brazília, a dél-amerikai ország gazdái a teljes volumen 33 százalékával látták el a piacot a szervezet friss jelentése szerint. A kakaótermelésben Elefántcsontpart kimagaslik a maga 54 százalékos minősítési arányával, míg a tea piacon Kenya vezeti a termelők listáját 49 százalékos részesedéssel. A szervezet honlapján az összes minősített termelő adatai elérhetőek, az interaktív térképen országonként és termékenként is kereshetőek a résztvevők.

UTZ CERTIFIED program négy fő szempont alapján vizsgálja a kávékat:


• Fenntarthatóság
– környezettudatos gazdálkodás
A minősítés jelentőségét a minősítés összetett kritériumrendszere adja: a minősített gazdaságoknak különös gondot kell fordítaniuk a természeti erőforrások védelmére, a víz és energia takarékos felhasználására, a növényvédőszerek körültekintő alkalmazására és a talajerózió megelőzésére.
Az UTZ tanúsítvánnyal rendelkező kávétermesztők számára előírás, hogy csökkentsék, illetve megelőzzék a talaj erózióját és óvják az őshonos növényzetet. A kávétermesztők hazai fafajtákat használnak, hogy árnyékot adjanak a kávécserjéknek. Nem irtják az erdőket, és védik a veszélyeztetett fajokat.

• Társadalmi szolidaritás
Csak olyan gazdálkodók kaphatják meg a bizonyítványt, akik nem csak kávéra, de a művelésében részt vevő családokra is ügyelnek. Az ültetvényeseknek biztosítaniuk kell, hogy a náluk dolgozó emberek megfelelő lakhellyel, egészségügyi ellátással rendelkezzenek, és gyermekeik oktatásban részesüljenek.

• Magas minőség
Sok minősítési rendszer egyáltalán nem foglalkozik a kávé érzékszervi minőségével. Így előfordulhat, hogy egy környezeti vagy szociális szempontból tudatos vásárlói döntés után nem olyan minőségű kávét kap a vevő, amit megszokott. Az UTZ független auditorai évenként ellenőrzik, hogy megvan-e az egyensúly, amely biztosítja a fenntartható termelés mellett a kiemelkedő minőséget.

• Visszakövethetőség – biztonság

A kávé származása és útja a kávéscsészétől egészen a termőföldig visszakövethető. Ha egy UTZ emblémával ellátott konténer kávé kerül a pörkölőhöz a nagykereskedőn keresztül, a pörkölő üzem munkatársai az UTZ CERTIFIED internet alapú hálózatán az azonosító szám segítségével nyomon követik a kávé származását és útját, és megbizonyosodnak arról, hogy a kávé valóban UTZ minősítéssel ellátott farmról ered. A kávészemek minőségi ellenőrzését csak ezután végzik el. Az azonosító kódot a pörkölő üzemek is feltűntetik a csomagolásokon, ezzel biztosítva a fogyasztók számára az ellenőrzött minőséget.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez