Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Epres joghurtok tesztje

Minden második terméknél találtak jelölési hibát

2014. szeptember 11., NÉBIH/SV
Címkék: teszt élelmiszer élelmiszerjelölés joghurt probiotikus zsírtartalom édesítőszer NÉBIH
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az epres joghurtokra vonatkozó élelmiszerlánc-biztonsági célellenőrzést végzett, amelyben kiemelt hangsúlyt kapott az érzékszervi vizsgálat, illetve a kedveltségi teszt is. Az ellenőrzés során 38 féle epres joghurtot vizsgáltak meg.

Vásárláskor mindig figyeljünk a terméken feltüntetett jelölésre, a termék minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejére, valamint a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt sose vásároljunk meg. A tejtermékeket a gyártó által előírt hőmérsékleten, hűtve kell tárolni. A hűtendő joghurtot csak abban az esetben szabad megvenni, ha a terméket az üzletben valóban hűtőtérben tárolták. Vásárláskor mindig a hűtendő terméket tegyük a kosarunkba legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza. A hazavitt termékek a lehető leghamarabb kerüljenek hűtőszekrénybe. A gyártó által előírt tárolási és fogyasztási javaslatokat mindig tartsuk be. Fogyasztásuk felbontás után azonnal javasolt, de hűtőben se tároljuk tovább 1-2 napnál. A minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejártát követően ne fogyasszuk el a tejtermékeket, ez amúgyis a bontatlan termékre vonatkozik. Az elszíneződött, penészes, rossz állagú, rossz szagú élelmiszert inkább dobjuk ki.

A szakemberek a minőségellenőrzésen túl, mikrobiológiai, kémiai-biztonsági, radio-analitikai paramétereket és adalékanyagokat vizsgálnak.
 
A NÉBIH Laboratóriuma minden termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálta a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmát. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek. A laktózmentes joghurtok esetében a laktóztartalom egyezett a címkén deklarált mennyiséggel. A termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével, minden vizsgált joghurt grammonként az előírt legalább 107 mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat. A probiotikusként jelölt joghurtok esetében a jelölésen feltüntetett Bifidobacterium grammonként az előírt legalább 106 baktériumot szintén tartalmazta.

Gyakori hibának számított, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így nem valósult meg a fogyasztók valósághű tájékoztatása (pl. összetevők nem pontos felsorolása, nem a megfelelő csökkenő sorrend feltüntetése, egyes adalékanyagok és egyéb összetevők hiányoztak a jelölésről, a tápértékadatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagy nem az előírás szerint tüntették fel azt).
 
Az előírt, legalább 4 %-os gyümölcstartalom alatti epret tartalmazó egyes termékeket és az utóhőkezelt termékeket megtévesztő módon „epres joghurt”-nak nevezték.

A joghurtra vonatkozó speciális kémiai és mikrobiológiai követelmények


Tejfehérje-tartalom, legalább, % (m/m) 2,7
Tejfehérje-tartalom a zsírmentes szárazanyagban, legalább, % (m/m) 34
Tejsavtartalom a vízfázisban, legalább, % (m/m) 0,6
Kultúrából származó tejsavbaktériumok száma, legalább, élőcsíra/g 107
Zsíros joghurtnál a joghurt (ízesítőanyagok nélküli) részre vonatkozó zsírtartalom, % (m/m) legalább 3,0
Zsírszegény joghurtnál a joghurt (ízesítőanyagok nélküli) részre vonatkozó zsírtartalom, % (m/m) 0,5 - 3,0

A jelölés ellenőrzése során kisebb és súlyosabb jelölési hibát is tapasztaltunk. Összesen 19 db terméknél találtunk hiányosságokat, tehát minden második esetben előfordult valamilyen jelölési hiba vagy hiányosság.
 
A csak kisebb jelölési hibákkal rendelkező termékek előállítóját vagy forgalmazóját hatóságunk figyelmeztetésben részesíti, a súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra és kötelezzük a felelőst a hibák kijavítására. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen kb. 700.000 Ft.
 
A vizsgálatok számszerű eredményei a www.nebih.gov.hu oldalon találhatók.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez