Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Génmódosított növények az EU-ban

Mit, hol, ki termeszthet?

2014. szeptember 3., Európai Parlament/SV
Címkék: növény élelmiszer génmódosított élelmiszer Európai Parlament
A génmódosított élelmiszerekre vonatkozó előírások rendkívül szigorúak az EU-ban, génmódosított növényeket is csak kockázatelemzést követően lehet termeszteni. Annak érdekében, hogy a tagállamok rugalmasabban dönthessenek arról, hogy mit lehessen termeszteni a területükön, az Európai Bizottság módosítaná a jelenlegi uniós szabályokat. Szeptember 3-án a környezetvédelmi szakbizottság vitatja meg a Tanács álláspontját a kérdésről.

Lehet-e genetikailag módosított növényeket termeszteni az EU-ban?


Igen, amennyiben uniós szinten az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) engedélyezte azt. Az engedélyezést követően az uniós országok egy védzáradékra hivatkozva tilthatják csak be a génmódosított terméket a területükön. A döntést indokolni kell, és bizonyítani kell, hogy a növény ártalmas lehet a környezetre vagy az emberekre.

Termesztenek-e már most is ilyen növényeket az EU-ban, és betiltotta-e azt valamelyik uniós ország?


Jelenleg csak a Monsanto által forgalmazott, kártevőknek ellenálló MON 810 kukoricát termesztik az EU-ban. Ausztria, Bulgária, Görögország, Németország, Magyarország, Olaszország és Luxemburg megtiltotta viszont, hogy területükön termesszék a növényt.

Miért akarja az EU megváltoztatni a génmódosított termékek engedélyeztetésének mostani rendszerét?


Néhány tagállam nagyobb szabadságot és rugalmasságot szeretett volna abban, hogy betilthassák vagy korlátozhassák a génmódosított növények termesztését. Az Európai Bizottság ezért a mostani szabályok megváltoztatására tett javaslatot, amelyről az Európai Parlament és a Tanács tárgyal jelenleg.

Mikor lépnek életbe az új szabályok?


2001-ben az EP első olvasatban már elfogadta a témáról szóló véleményét, a Tanácsban pedig 2014. június 12-én született meg a politikai megállapodás. A javaslat végleges változatát 2015-ben fogadhatják el.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez