Keresés a tartalomban:
Autó

Kisebb szabálytalanságok a kgfb díjhirdetéseknél

2014. november 20., MNB/SV
Címkék: kgfb kötelező biztosítás évforduló szerződés autó díjtarifa
A 2014. év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban mind a 15, a piacon lévő biztosító hirdetett meg jövő év január 1-jétől hatályos díjtarifát. A hirdetési gyakorlat javult, de apróbb pontatlanságokat még korrigálni kell – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely fogyasztóvédelmi és prudenciális szempontból is átvizsgálta a biztosítók friss kgfb díjhirdetéseit, illetve az elektronikus biztosítási alkuszi portálokat.
A jegybank határozatban kötelezte az MKB Általános Biztosító Zrt.-t, hogy a határozat kézhezvételétől számított 3 munkanapon belül hirdessen olyan kgfb díjtarifát, amelyben a „Személygépkocsikra kötött (határozatlan idejű, nem oldtimer) KGFB szerződések díjai új szerződésekre” fejezet összhangban van a „Szállítható személyek száma szorzók” táblázatéval. A mostani díjtarifa alapján ugyanis nem állapítható meg egyértelműen az egyedi szerződés díja.
 
Az MNB fogyasztóvédelmi eljárást indít két biztosítónál annak áttekintésére, hogy azok meghirdetett díjtarifáik szerint állapítják-e meg díjaikat. A jegybank emellett 13 biztosító számára vezetői levélben hívta fel a figyelmet a díjhirdetések kapcsán kijavítandó kisebb hibákra.
 
A hazai mintegy 4,5 millió darab kgfb szerződés több mint 50 százaléka változatlanul december 31-i évfordulós, így az ezekkel kapcsolatos díjhirdetések áttekintése változatlanul kiemelt jegybanki feladat. Az év végi kampányt megelőzően 2014-ben egyébként a biztosítók összesen 45 alkalommal hirdettek új díjtarifát. Az elmúlt félévben ezek kapcsán felügyeleti probléma nem merült fel.
 
Az MNB kommunikációs kampányt indít a fogyasztók számára a gépjármű-biztosításokkal – kgfb és casco – kapcsolatos legfontosabb tudnivalók megismertetésére. Ennek keretében a jegybank megjelenteti honlapján a gépjármű-biztosításokról szóló Pénzügyi Navigátor füzetét, részletes tájékoztatást tett közzé a kgfb-vel kapcsolatos legfontosabb határidőkről, ügyfélteendőkről, illetve támogatja a Civil Hálóban résztvevő nonprofit fogyasztóvédelmi szervezetek ezzel kapcsolatos tájékoztatási akcióit.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez