Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Társasházak biztosítása: hogyan érdemes szerződni?

2014. március 3., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: társasház biztosítás lakásbiztosítás csőtörés ügyintézés közös képviselő biztosító
Mire nyújt védelmet társasházunk biztosításának szerződése és milyen kiegészítő biztosításra van szüksége a lakás tulajdonosának a megfelelő biztonságérzet megteremtéséhez. A Groupama Garancia Biztosító tapasztalatai alapján a leggyakoribb káreset a társasházakban a beázás. Ennek elsősorban az az oka, hogy a házak csőszerkezete sokszor elavult és ezért gyakoriak a csőtörések.
Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője elmondása szerint a biztosítótársasághoz több olyan kárbejelentés is érkezik, amikor nem az épület elavultsága, korszerűtlensége, hanem az emberi mulasztás, mint például a nyitva hagyott vízcsap okozza a beázást.
 
„A panelházak esetében a külső betonelemek illesztései, vagy a tetőszerkezet állapota sem mindig megfelelő, ezek pedig mind okai lehetnek a beázásnak. Ilyen bejelentéseket főként heves esőzések, viharok idején kap a biztosító társaság. Szintén kiemelt helyen szereplő káreset a társasház falainak összefirkálása, a kaputelefonok, ajtók és felvonók rongálása, az üvegkárok, újépítésű házak esetében pedig sokszor a hiányos kivitelezés okán keletkeznek. Leggyakrabban a régi társasházak károsodnak, különösen a belvárosi, jellemzően háború előtti épületek. Ezek mára gyenge szerkezetük, elmaradt vagy hiányos karbantartásuk miatt könnyen sérülnek, főként viharok idején” – teszi hozzá a szakértő.

Hogyan érdemes társasház-biztosítást kötni? Lakásonként vagy lakóépületre?

A lakóépület egészére megkötött szerződés több előnnyel jár: Egyrészt a teljes épület biztosítottá válik, nemcsak a közös tulajdon, hanem a lakások is. Amellett, hogy olcsóbb a lakásonkénti biztosításnál, a károk bejelentése és ügyintézése lényegesen könnyebbé válik és ez nemcsak a lakók életét, hanem a közösség képviselőjének munkáját is megkönnyíti.
 
Egy társasház képviselőjének komoly felelőssége, hogy mindig előrelátóan, gondosan eljárva csökkentse a gazdálkodási, üzemeltetési kockázatokat és költségeket. Azonban fel kell készülnie a váratlan helyzetekre, kiadásokra is. Amikor optimális biztosítási védelmet akar a társasháznak, akkor is jól össze kell hangolnia a közösség és a tulajdonosok egyedi érdekeit.
 
Amikor a tulajdonosoknak - közös szerződés hiányában - maguknak kell külön-külön biztosítani lakásukat, gyakran előfordul, hogy a lakók egy része nem kötötte meg a szerződést vagy volt ugyan biztosítása, csak elfelejtette befizetni a díjat és az megszűnt. Ez kritikus helyzethez vezethet egy komolyabb kár esetén (pl. tűz, robbanás), mert könnyen előfordulhat, hogy a biztosított lakások arányában kifizetett kártérítés nem elegendő az épület helyreállítására. A kiköltöztetett lakóknak hosszabb távon vagy akár végleg más otthonról kell gondoskodniuk.
 
Egy másik fontos érv, hogy közös szerződéshez kapcsolódó egyéni lakásbiztosítások kedvezőbb díjjal köthetők, ebben a szerződésben a lakók a lakás ingóságait biztosíthatják.
 
Figyelnünk kell arra is, hogy a közös szerződésben lakásunkra vonatkozó biztosítási összeg nagysága megfelelő-e.

„Amennyiben otthonunk az átlagosnál jobb műszaki színvonalú, drágább anyagokat építettünk be, akkor célszerű a lakásunkra kötött ingóságbiztosításhoz kiegészítő épületbiztosítást kötni olyan mértékű biztosítási összegre, amely biztosítja egy komolyabb kár esetén az eredeti állapot helyreállítását”- mondta Halmos Gyula.
 
Azt, hogy milyen biztosítási eseményekre kell felkészülnie egy társasháznak, az előforduló leggyakoribb károk és a szélsőséges időjárási jelenségek és természeti katasztrófák önmagukban meghatározzák.
 
A leggyakoribb károk között első helyeken szerepel a csőtörés, üvegtörés, az egyre többször előforduló viharkárok, vagy a jégverés. Földrajzi fekvéstől függően fontos az árvízvédelem, sőt földrengés elleni védelem is, gondoljuk csak arra, hogy idén már 4 kisebb földrengés volt hazánkban.
 
A társasházi alapbiztosítás (vagyonbiztosítás) tartalmazza a legnagyobb károkat okozó biztosítási események fedezetét, és ezeken kívül felhőszakadásra, tetőbeázásra, panel és/vagy blokk hézag beázásra, de még a termőtalaj és növényzet káraira szóló kártérítést is. Szerepel a tűz és a robbanás, robbantás is, amelyek rendkívüli, esetleg helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a közösség lakóépületében.
 
A gyakori betörések kapcsán figyelmet érdemel az épületrongálás, amely jelentős összegű lehet már egy betörési kísérlet esetén is. A fedezetet ki lehet terjeszteni az épület-berendezések és tartozékok rongálási és lopáskáraira is (pl. világítótestek, antenna-, erősítőrendszerek, kaputelefonok, elektromos kapumozgató rendszerek), sőt fedezetet jelent a liftek rongálására és a vandalizmus okozta károkra is.

Biztosíthatók a tulajdonosok által használt garázsban tárolt gépjárművek is.

„Mindenképpen fontos megkötni a felelősségbiztosítást, amely megtéríti a lakóközösség helyett azokat a károkat, amelyekért a közösség vagy annak egy tagja, mint épülettulajdonos a magyar jog szerint kártérítési kötelezettséggel tartozik. A Groupama Garancia Biztosító e kiegészítő biztosítás keretén belül külön díj nélkül jogvédelmi szolgáltatást is nyújt a biztosítottak számára.
 
Ha a társasház az épület felújítását tervezi, akkor javasolt a szükséges építőanyagok, eszközök, berendezések biztosítási védelméről külön gondoskodni, erre szintén van lehetőség a közös biztosítás keretében”- mondta a szakértő.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez