Keresés a tartalomban:
Elektronika

Vége a netlassításnak?

Az EP szakbizottsága kiáll a netsemlegességért

2014. március 20., Európai Parlament/SV
Címkék: internet adatforgalom szolgáltató Európai Parlament konkurens szolgáltatás
A számítógépek előtt várakozással eltöltött idő azon felül, hogy idegesítő, akár a vállalatok működését is negatívan befolyásolhatja. A lelassult adatforgalom hátterében sok minden állhat, például csúcsidőben túlterhelt lehet a hálózat, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen a szolgáltató lassítja le a konkurens szolgáltatásokhoz vagy alkalmazásokhoz való hozzáférést. Március 18-án az EP ipari szakbizottsága megszavazta az ilyen, a netsemlegesség elveivel ellentétes gyakorlat beszüntetését.

Forrástól függetlenül az interneten keresztülmenő minden adatot egyenlően kell kezelni – véli az EP szakbizottsága, amely a telekom ágazatra vonatkozó új szabályok részeként meg is szavazta ezt.

A spanyol néppárti jelentéstevő, Pilar del Castillo szerint „az adatforgalom kezelésében nem szabad különbséget tenni, nem szabad azt leszabályozni vagy megzavarni”.
 
„Örülök, hogy a szakbizottság megszavazta az internet-hozzáférés blokkolásának vagy megzavarásának a beszüntetését”‒ tette hozzá a dán liberális árnyék-jelentéstevő, Jens Rohde.
 
Mindemellett a szolgáltatóknak megmarad az a lehetősége, hogy bizonyos nagy adatforgalmat igénylő szolgáltatásokhoz, mint például a HD-tévézés vagy a videokonferenciák lebonyolítása, az ügyfeleknek úgynevezett speciális kapcsolatot biztosítsanak.
 
Annak érdekében, hogy elkerüljék az ezzel a lehetőséggel való visszaélést, a szakbizottság néhány kitételt fogalmazott meg: a szolgáltató ezt a speciális kapcsolatot csak abban az esetben üzemeltetheti, ha ez nem akadályoz másokat a szabad internetezésben. Ezenkívül a szolgáltatók nem kényszeríthetik rá felhasználóikat, hogy igénybe vegyék ezt a szolgáltatást.
 
Néhány képviselő szerint viszont ez nem elég biztosíték a visszaélések elkerülésére.
 
„Nem vagyunk a speciális szolgáltatások ellen, amire jó példa az IpTv vagy a távorvoslás, de ezek kiterjesztése nem befolyásolhatja az átlagos internetezők adatforgalmának a minőségét vagy a sebességét” ‒ állítja Teresa Riera, a szocialista, spanyol képviselő.
 
Catherine Trautmann francia szocialista képviselő szerint fontos, hogy meghatározzuk, mit értünk „speciális szolgáltatás” alatt, így elkerülve azt, hogy összekeverjük az internet-hozzáférési szolgáltatásokkal.
 
Amelia Andersdotter, svéd zöldpárti képviselő még hozzátette, hogy a felhasználók jogait előtérbe helyező javaslatok ellenére a szakbizottság jobbközép többsége támogatta az Európai Bizottság azon javaslatait, amelyekben a nagy szolgáltatók szabadon dönthetnének a felhasználók diszkriminálásáról, ha azt indokoltnak találják.
 
A témáról a Parlament plenárisa április 3-án szavaz.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez