Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Új irányelvekkel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv

Szabályozás a kézműves termékre

2014. március 4., MTI/SV
Címkék: magyar termék fűszerpaprika Magyar Éllelmiszerkönyv kézműves termékek
Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv, új szabályozás született a kézműves termékekkel, a fűszerpaprika-őrleményekkel kapcsolatban, egy új irányelv biztosít eligazodást a transzzsírsavak vizsgálatához, rögzítették a hagyományőrző cukrászati termékek szabályait és befejeződött a tartósítóipari irányelvek átdolgozása.
A kézműves élelmiszereket részletesen szabályozó irányelv célja az, hogy egyértelműen megkülönböztethetők legyenek a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. A szabályozás kiterjed a kenyérfélék, a pálinka, az étolajok, a bor- és gyümölcsecetek mellett a sertéshús készítményekre, az egyes tejtermékekre, a lekvárokra, a szörpökre, a fagylaltokra, illetve a fűszerpaprika-őrleményekre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
 
Kiemelik: a fűszerpaprika-őrleményekre vonatkozóan is megjelent két új irányelv, az egyik irányelv az alapkövetelményekről szól, a másik pedig a különleges fűszerpaprika követelményét határozza meg. A magyar fűszerpaprikák hagyományos megnevezései sem tűnnek el, mivel az I. osztályú őrlemény esetén kiegészítő információként feltüntethető lesz a "csemege", a II. osztályú őrlemény esetén pedig az "édesnemes" megnevezés is.
 
Szigorúbb minőségi elvárásokat határoz meg a különleges fűszerpaprika irányelv annak érdekében, hogy vissza lehessen állítani a klasszikusan magas minőségű magyar fűszerpaprika tekintélyét a piacon. Ha pedig valaki a különleges jelzőn kívül még a "kézműves" megnevezést is fel kívánja tüntetni, akkor a fogyasztó méltán várhatja el, hogy a csomagolásban hagyományos, kézi szedésű, csumázott, nem géppel szárított fűszerpaprika őrleményt találjon. A szabályozás további új eleme, hogy a csomagolás szembetűnő helyén kell feltüntetni a fűszerpaprika termesztésének helyét és továbbra is jelezni kell a termék édes, enyhén csípős, csípős, vagy nagyon csípős jellegét - közölték.
 
A közlemény szerint az utóbbi években világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kapott az élelmiszerekben található transzzsírsavak mennyisége, amelyek jelentős kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az egészségügyi tárca rendelete az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető mennyiségéről, a transzzsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazási feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsav bevitelének nyomon követéséről szóló szabályokról rendelkezik.
 
A Magyar Élelmiszerkönyv új irányelve biztosítja, hogy az élelmiszer-vállalkozók és a hatóság azonos analitikai módszerrel mérje az élelmiszerek transzzsírsav tartalmát és az azokban természetesen előforduló transzzsírsavak korrekcióját azonosan vegyék figyelembe.
 
Megjelent a hagyományőrző cukrászati termékekre vonatkozó magyar élelmiszerkönyvi szabályozás is: az első olyan irányelv, amely cukrásztermékekre vonatkozik.
 
Az irányelv alapján 2015. január elsejét követően a magyar cukrászati hagyományokhoz szorosan köthető dobostortát, az Esterházy-tortát, a rigójancsit, az indiáner fánkot valamint a krémest és a franciakrémest csak az irányelvben meghatározott minőségű összetevőkből, az abban rögzített receptúra szerint lehet elkészíteni.
 
A Magyar Élelmiszerkönyv tartósítóipari irányelvei között az egyik legfontosabb fejezet a hőkezelt élelmiszerekre vonatkozó szabályozás. Ide tartoznak a gyümölcs és zöldség befőttek, konzervek, a lekvárok és szörpök, valamint a különböző gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök is.
 
A szabályok betartását az élelmiszerlánc felügyeleti hatóságok kiemelten ellenőrzi.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez