Keresés a tartalomban:
Elektronika

Az új mobilalkalmazás az UV sugárzás veszélyeire is figyelmeztet

2014. május 9., MTI/SV
Címkék: időjárás Meteorológiai Szolgáltat UV veszélyes sugárzás vihar leégés viharjezlés
Az Országos Meteorológiai Szolgálat február elején indította el Meteora elnevezésű, mobileszközökre kifejlesztett alkalmazását, amely folyamatosan tájékoztatást nyújt a várható veszélyes időjárási jelenségekről, monstantól pedig UV-előrejelzést és –figyelmeztetést is szolgáltat az androidos okostelefonokra.
Radics Kornélia, az OMSZ elnöke a meteorológiai szolgálat és a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület tudományos nappal egybekötött sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az ultraibolya-sugárzás veszélyes, ezért fontosnak tartják, hogy felkészüljenek az UV-szezonra, a veszélyek megelőzésére. Az UV sugárzás A nyári napforduló közelében, amikor a legmagasabban van a nap az égen, nagyobb mennyiségű veszélyes sugárzás ér el bennünket. A magas napállás miatt az UV sugárzás ilyenkor a legerősebb, és gyakran a déli órákban az extrém értéket is elérheti.
 
Kissné Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségpolitikai főosztályának vezetője megköszönte az Országos Meteorológia Szolgálatnak, hogy újra és újra visszatérnek erre a témára. Mint kiemelte: a másik OMSZ (az Országos Mentőszolgálat) mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat is életeket ment azáltal, hogy előrejelzik az UV-sugárzás veszélyét, segítik a prevenciót. A sokszori leégés és az azok által okozott bőrelváltozások megelőzése révén a következő 10-20 év betegségterhei csökkenhetnek - hangsúlyozta.
 
Páldy Anna, a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület elnöke elmondta: konferenciájukat általában május elején, a nyári szezon kezdetekor tartják, amikor még nem késő figyelmeztetni a lakosságot, hogy milyen veszélyei vannak a túlzott napsugárzásnak. Az UV-sugárzás a melanóma és a nem melanóma típusú bőrdaganatok kockázatát is növeli, de szerepe lehet az akár vaksággal járó szürkehályog kialakulásában is - emelte ki Páldy Anna.
 
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettese kiemelte: az elmúlt száz évben a teljes népességre tekintve nagyon sokat nőtt az UV sugárzás veszélye. Számos betegséget meg lehetne előzni az UV-sugárzás elleni megfelelő védekezéssel - tette hozzá Páldy Anna. Szolárium Az UV-sugarak hatására a bőrben képződő D vitamin elsődleges szerepe, hogy ellássa a szervezetet kalciummal - hangsúlyozta Balla Bernadett biológus. Ha a szervezetben megfelelő a D vitamin szint, akkor a kalcium felszívódása 30-40 százalék. Szolárium - Az UV-sugarak hatása és kockázata.
 
Az OKI főorvosa felhívta a figyelmet, hogy az UV-sugárzás nemcsak a napon, hanem szoláriumozás közben is veszélyt jelent. A társadalom, köztük a fiatalok is keveset tudnak erről, ezért ez ügyben sokat kell még tenni a nevelés és az oktatás terén - hangsúlyozta. Páldy Anna ugyanakkor arra is kitért: meg kell találni az egyensúlyt a káros sugarak elleni védekezés és a napsütés élvezése között, ugyanis - mint mondta - a napsugárzásnak fontos szerepe van abban, hogy az emberi szervezet elegendő D-vitaminhoz jusson. Tóth Zoltán, az OMSZ munkatársa előadásában elmondta: a tavalyi szezonban májustól augusztus végéig 38 napon adtak ki figyelmeztetést. UV-index - védekezés A meteorológiai szolgálat figyelmeztetési rendszere szerint 5 és 6,9 közötti UV-index is erős sugárzást jelent. Ha az UV-index 7 és 7,9 közötti, az nagyon erős sugárzást jelent. Ekkor már a széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, fényvédő krém alkalmazása mellett a szakemberek azt is javasolják, hogy kerüljék a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást. A 8 feletti UV-index már extrém sugárzási szintet jelöl. Ekkor 11 és 15 óra között már árnyékot kell keresni, könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruha, széles karimájú kalap viselése, fényvédő krém, illetve napernyő használata indokolt. Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt A leégés hónapokkal később bosszulja meg magát
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétféle figyelmeztetést adhat ki az UV-sugárzás veszélye miatt. Ha a sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7,5-ös UV-index értéket a Dunántúl vagy a Dunától keletre eső terület 50 százalékán, ebben az esetben az érintett országrészre adnak ki figyelmeztetést. Ha az UV-sugárzás másnapra várható maximuma az ország több mint 50 százalékán eléri a 7,5-ös UV-indexet, akkor az egész országra érvényes a figyelmeztetés. Tölgyesi László ugyanakkor elmondta: a Meteora alkalmazásban ennél alacsonyabb sugárzási szintre is be lehet állítani "saját riasztást" a saját bőrtípusa, érzékenységének megfelelően.
 
A Meteora alkalmazás egy mobileszközön futtatható óra, ami egyben időjárási információt is szolgáltat. Az aktuális helyszínre automatikusan frissített adatok alapján időben figyelmeztet az időjárási veszélyhelyzetekre. A riasztások részletei megnézhetők az órát megérintve a térképes nézeten és az értesítésekben.
 
Az OMSZ honlapja szerint a mobilalkalmazás Androidos telefonokra tölthető le.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez