Keresés a tartalomban:
Elektronika

Hamis mobil alkalmazások

A Kaspersky nevével is visszaélnek

2014. május 19., biztonsagportal.hu/SV
Címkék: hamis porgram mobil.Android mobilalkalmazás Google Play Kaspersky
A hamis szoftverek egy ideje már az Android alkalmazások között is egyre gyakoribbak. Még a hivatalos Google Play oldalra is kikerülnek ilyen programok. A csalók biztonsági cégek nevével is visszaélnek, amikor hamis, teljesen haszontalan programokat próbálnak eladni az alkalmazásboltokban. Érdemes jól megnézni, hogy mire költjük a pénzünket.
Jó példa minderre az a Virus Shield nevű szoftver, amelyet a Google áprilisban tiltott le az áruházában, mivel kiderült, hogy a program egy ál-antivírus, ami semmi más célt nem szolgál, mint a felhasználók megtévesztését, és a pénztárcák kiürítését. Amire azonban erre fény derült, addigra a programot a felhasználók már több mint tízezer példányban vásárolták meg, fejenként 3,99 dollárért. A Google egyébként igyekezett jóvá tenni azt, hogy átcsúszott az ellenőrzésén az alkalmazás, és a Virus Shield vásárlóinak pénzvisszafizetést, valamint plusz 5 dollárt ajánlott fel, amit a Google Play-en lehetett levásárolni.
 
A történet azonban még nem ért véget, ugyanis a Kaspersky Lab kutatói újabb gyanús alkalmazásokra lettek figyelmesek, ráadásul már nem csak a Google Play-en. A biztonsági szakértők a Windows Phone Store tanulmányázásakor azt vették észre, hogy egy Kaspersky Mobile nevű szoftver került az áruházba, miközben a Kaspersky eddig még ki sem adott Windows Phone kompatibilis alkalmazást. Amikor letöltötték a programot, és azt ellenőrzött körülmények között elindították, akkor azt tapasztalták, hogy a szoftver egy víruskeresést szimulál, sőt még egy külön heurisztikus ellenőrzést is végez. Ez azonban mind csak mondvacsinált vizsgálat, ami semmi más célt nem szolgál, mint hogy a felhasználó ne fogjon gyanút, miután 4 dollárért megvásárolta a programot.



A hamis biztonsági alkalmazás oldala - Forrás: Kaspersky Lab

A vizsgálatok kiterjesztése után bebizonyosodott, hogy a Kaspersky nevével visszaélő csalások más fejlesztőcégeket sem kímélnek. A Windows Phone Store-ban ugyanis megvásárolható volt hamis Avira, Mozilla, Google és Apple szoftver is. Többek között lehetett kapni pár dollárért Chrome, Internet Explorer, Safari és Opera böngészőt is.



Ez itt mind hamis - Forrás: Kaspersky Lab

A Windows-os okostelefonok mellett azért az elkövetők az androidos készülékek tulajdonosairól sem feledkeztek meg, és a Virus Shield mintájára elérhetővé tettek egy Kaspersky Anti-Virus 2014 nevű szoftvert okostelefonokhoz és táblagépekhez. Ennek leírását az eredeti Kaspersky Internet Security for Android alkalmazás hivatalos weboldaláról másolták le. Ezzel pedig ismét csak megtévesztő módon sikerült prezentálniuk a haszontalan programjukat, immár sokadik alkalommal.


Hivatalosan nem létezik mobil Kaspersky Anti-Virus 2014 nevű alkalmazás! Forrás: Kaspersky Lab

Roman Unuchek, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője szerint a mostani esetek furcsasága, hogy a csalók - az eddigiektől eltérően - nem ingyenesen kínálták a nemkívánatos alkalmazásaikat, hanem rögtön pénzt kértek azokért. Vagyis nem várták meg még feltelepítik a szoftvert a felhasználók, hanem rögtön anyagi haszonra akartak szert tenni. A szakember szerint az ilyen jellegű csalások a jövőben egyre több problémát fognak okozni, ráadásul nem is könnyű a védekezés, különösen nem az áruházak mögött meghúzódó, automatizált védelmi technológiákkal. Ezért a felhasználóknak is résen kell lenniük, és jól meggondolni, hogy milyen programot telepítenek a készülékeikre, és még inkább, hogy milyen szoftverért fizetnek.
 
A biztonsági alkalmazások esetén érdemes mindig a gyártók oldalairól elindulni, és előbb ott szemrevételezni a valódi szoftvereket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez