Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Parlagfű - Mától bírságol a hatóság

2014. július 1., MTI/SV
Címkék: pollen parlagfű bírság allergia gyomirtás
Július 1-től bírságot szab ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a parlagfűvel szennyezett földterületek tulajdonosaira, használóira, akik 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra is számíthatnak, elsősorban a terület nagyságától függően.

Az ellenőrzést az illetékes földhivatal végzi, eljárást azonban csak akkor indít, ha a gyomnövény már bimbós vagy annál fejlettebb állapotban van.
Parlagfüves területről bejelentést lehet tenni a Nébih online és mobiltelefonon is elérhető rendszerén keresztül.
A földhivatal szabálysértés esetén jegyzőkönyvet állít ki, elküldi a Nébihnek, amely kényszerkaszálást rendel el, és meghatározza a bírság összegét.




Ha a tulajdonos a határozat kézhez vétele után sem mentesíti a területet, a hatóság által elvégzett kényszerkaszálás költsége őt fogja terhelni.
A be nem fizetett bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó formájában hajtja be.
Magyarországon - amely egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országainak - a parlagfűszezon augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfű magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez