Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Hasznos tanácsok napozáshoz

2014. június 23., eumet/SV
Címkék: napfény napozás csontritkulás D vitamon bőrhibák bőrbetegség
A napsütéssel, a napozással kapcsolatban, annyi riasztó hír jelenik meg manapság, hogy szükségesnek látszik a napfény jótékony hatásáról is néhány szót szólni. Természetesen igazak a káros hatásokról szóló információk is, de nem szabad elfeledkeznünk a napfény jótékony hatásairól sem, hiszen például legfontosabb feladata a D vitamin képzés, amely nélkülözhetetlen a csontok fejlődéséhez és egészségének fenntartásához.
A sok riasztás és a fényvédő termék reklámok tömege hozzájárulhat például a lakosság mintegy háromnegyedét érintő és számos súlyos betegséghez vezető D-vitamin-hiányhoz. Ma már egyértelmű, hogy a D-vitamin valójában egy hormon, amely természetes úton a napfény hatására kerül a szervezetbe.
 
Az, hogy nem olyan mennyiségben, mint ahogy az szükséges, többek közt annak köszönhető, hogy nem merünk a napra menni és 50-es, 100-as faktorú naptejeket kenünk magunkra. Ennek következtében egyszerűen nem tudja elérni a szervezetünket a D-vitamin képzést elindító sugárzás.
 
Tehát a napfény egész szervezetet érintő, és legfontosabb feladata a D vitamin képzés, amely nélkülözhetetlen a csontozat fejlődésében, és épségben tartásában. Fokozza a vérképző szervek működését, javítja a testünk általános állapotát – ezáltal nő a szervezet ellenálló képessége.
 
Az előbb említett D vitamin képzés és csonterősítés mellett a napsugárzás kimondottan jótékony hatású lehet bizonyos bőrhibák esetében is.
 
Kis hazánkban – „hála” a túlzott húsfogyasztásnak, az egészségtelen táplálkozásnak és a mozgás és friss levegő hiánynak – rengeteg a mitesszeres és a pattanásos bőr mindkét fajtája, az olajos-zsíros és a vízhiányos-száraz-gyulladt-korpádzó szeborrea. Nos, ezekre a bőrtípusokra igen jótékonyan hat a napfény, de nem csak nyaraláskor, hanem egész évben rendszeresen (természetesen a napozás szabályait szigorúan betartva).
 
A másik egyre jobban terjedő bőrhiba a pszoriázis. Ez kialakulhat a fejbőrön, testszerte kisebb-nagyobb foltokban, a térd és a könyék bőrén megvastagodást előidézve, a tenyér és a talp (sarok) berepedését okozva. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeken a tápanyaghiányos, D-, és A-vitamin hiányos bőrökön szinte minden esetben segít a napfürdő, különösen, ha valamelyik gyógyfürdőnkben fürdőkúrával is kombináljuk.

A hajas fejbőr pszoriázisánál a haj szétfésülésével a fejbőrt kell napoztatni a hámló és korpádzó területeken.
 
A test szerte lévő pszoriázis napoztatásánál soha ne használjunk fényvédő faktoros napozókat, ugyanis ezek kémiai anyaga a napsugárzás hatására még jobban irritálja majd a bőrünket. Ezeket a bőröket inkább a kora délelőtti (10 előtt), vagy késő délutáni (17 után) időszakban vigyük a napra.
 
Rendkívül jó hatású a napozás a csontritkulás és a csontképzés zavarai ellen vívott harcban is. A jól adagolt napfürdőzés és télen a mértékkel végzett szoláriumozás a legjobb megelőzés, ugyanis UV-A sugárzás nélkül a legjobb minőségű táplálék kiegészítő (pl. a korallkálcium) sem hat úgy, ahogy kéne. Németországban például a Sonnenklinik (Napfényklinika) kifejezetten ennek a betegségnek a gyógyításával foglalkozik a napfény, a szolárium, a gyümölcskúra és a mozgásterápia intenzív alkalmazásával – igen jó eredménnyel.
 
És végül, de nem utolsó sorban fontos megemlíteni azt a nem mérhető energiát és töltést, amit a napfény biztosít a számunkra. Nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol magas a napsütéses órák száma, a depresszió és az idegesség szinte ismeretlen fogalmak. Tehát nem csupán testünk alapvető vázának elengedhetetlen, hanem lelki egészségünk fenntartásához is szükségünk van a Nap sugaraira.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez