Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Botulizmus gyanú egy magyar pesto-nál!

2014. június 25. Frissítve!, NÉBIH/SV/MTI
Címkék: NÉBIH mérgezés botulizmus kolbászmérgezés pesto humusz
Alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botulizmusban négyen is, földrajzilag különböző helyszíneken, ezért a NÉBIH elővigyázatosságból arra kéri a lakosságot, hogy a hivatal vizsgálatainak lezárásáig ne fogyasszanak e termékekből. A botulizmus a köznyelvben kolbászmérgezésnek ismert, legsúlyosabb élelmiszermérgezés, amely halállal is végződhet.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Országos Epidemiológai Központtal folytatott konzultáció alapján most egy áprilisi botulizmusgyanús megbetegedést is összefüggésbe hozott a jelenlegi ételmérgezéssel, amit a beteg tünetei és az elfogyasztott élelmiszer is alátámasztanak - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

A kistermelő készítményei (szarvasgombás pesto, humusz, különböző szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) kis üvegekben „guormand company” márkajelzéssel, Keksz Zsolt nevével jelzetten, bio piacokon, delikátesz boltokban, bio üzletekben, fesztiválokon, vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba. Az egyik beteg az egy hete rendezett Hegyalja fesztiválon vásárolta.
A NÉBIH az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat folytat, a Heves megyei élelmiszerlánc felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette és kötelezte a termékeinek visszagyűjtésére.
A NÉBIH felhívja a figyelmet, ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz, a zöldségkészítményt, vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, vigye magával. A NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán (06-80-263-244) is fogadja a bejelentéseket:
A botulizmus betegség tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsere terméke, toxinja okozza. A baktérium ezt, a legerősebb ismert szerves mérget, rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben (húsok, kolbászok, sonkánk, zöldségkonzervek,) termeli, amelyből már 1 mikrogramm halálos. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktérium-méreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben „csak” levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel, majd ezeket a tüneteket napok múlva követik a jellemzőbb, idegrendszeri tünetek, mint a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős-látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, gégebénulás, a kezdeti hasmenést felválthatja székrekedés, előfordulhat émelygés, hányás, hasi görcsök. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával jár.

A Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg tekintetében a humán laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették a betegség diagnózisát, a többi megbetegedés kivizsgálása még nem zárult le. A magyar beteg esetében a vizsgálatok az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) történnek. A gyanús termékek laboratóriumi vizsgálata a NÉBIH laboratóriumában megkezdődött.

Gourmand Company ügyvezetője, Keksz Zsolt egri kistermelő feltételezi, hogy nem a cége által gyártott termékektől betegedtek meg fogyasztók. A cég honlapján megjelent közleményben leszögezi, hogy üzemükben őstermelőként az előírtnál szigorúbb szabályokat alkalmaznak. hirdetés A közlemény szerint termékeiket több órán át 100 fok feletti hőmérsékleten hőkezelik, így a betegséget okozó baktérium mindenképpen elpusztulna az eljárás során. A cég 2009 óta gyárt szarvasgombás termékeket, eddig semmilyen panasz nem érkezett rájuk - jegyzi meg. Keksz Zsolt idéz a Nébih tájékoztatójából, amely szerint Magyarországon az esetek döntő többségét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza. A betegséget okozó Clostridium botulinum baktérium hőérzékeny, 80 Celsius-fok felett denaturálódik, 10 perces forralást követően elpusztul, hatástalanná válik - írja. A kistermelő megjegyzi azt is, hogy a baktérium szinte kivétel nélkül húsárun keresztül kerül a szervezetbe, "de sem az üzemben, sem a magánéletben (vegetáriánusok az alkalmazottak) nem használunk és fogyasztunk húst, így nem érintkezhet azzal". Keksz Zsolt mindemellett a közleményben arra kérte a vásárlókat, hogy a Nébih vizsgálat befejezéséig ne fogyasszák a Gourmand Company termékeit.


Lehetséges, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árusíthattak olyan termékeket, (szarvasgombás pesto, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok kis üvegekben) forgalomba. amelyek fogyasztása a botulizmus nevű betegséget okozhatja - közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos és Sinkó-Káli Róbert, a megye tiszti főorvosa. Mivel a botulizmus súlyos betegség, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, valamint népegészségügyi szakigazgatási szerve arra kéri azokat, akik fogyasztottak a fent jelzett termékekből, azonnal menjenek a legközelebbi kórházba ellenőrző vizsgálatra. Ha a fesztiválon vásárolt üveg még bontatlan, vizsgáltassák be a legközelebbi hatósági állatorvosnál.

A gyanús termékeket bio-piacokon, delikátesz boltokban, bio-üzletekben, fesztiválokon és az interneten forgalmazták. Pontos adatok a NÉBIH honlapján érhetők el: https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/06_21_botulizmus_pesto.html
 
A botulizmus okozta tünetek: szájszárazság, homályos, illetve kettőslátás, nyelési és beszédzavar, szemhéjcsüngés (ptosis), további látászavarok. Ezek átlagosan 12-72 órán belül tapasztalhatók, azonban akár már 4 órán belül, de 10 nap múlva is jelentkezhetnek. A kezdeti tüneteket követően szimmetrikus, petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Láz és érzékelési zavarok nincsenek. Az ételmérgezést gyomor-bélrendszer tünetek kísérhetik (hasmenés, hányás, majd székrekedés).
 
Aki a fent jelzett termékek fogyasztását követően a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalja magán, feltétlenül forduljon orvoshoz. Mivel a betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet, a tüneti kezelés mellett célzott terápiára, ellenméreggel (antitoxin) történő kezelésre lehet szükség. Ezért fontos a gyanús betegek időben történő felderítése és ellátásuk.
 
Az OEK közreműködésével az Országos Tisztifőorvosi Hivatal már értesítette a megyei/fővárosi népegészségügyi szakigazgatási szervek készenléti szolgálatait, ezen keresztül pedig az egészségügyi szolgáltatókat, ügyeleteket, sürgősségi betegellátó osztályokat az eseményről, illetve az esetlegesen várható további megbetegedésekről. A botulizmus-gyanús betegek vérmintáinak vizsgálatát az OEK Nemzeti Referencia Laboratóriumában végzik el.
 
Fontos kiemelni, hogy a betegség emberről emberre nem, hanem jellemzően élelmiszer útján terjed.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez