Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Hasznos tippek autós nyaraláshoz

2014. június 26., biztositasiszemle/SV
Címkék: autó nyaralás utazás guminyomás klímaberendezés akkumulátor ablaktörlő
A legtöbben autóval indulnak nyaralni, különösen belföldön. Nem árt azonban az óvatosság, mivel a KSH adataiból jól látszik, hogy a nyári időszakban történik a legtöbb személyi sérüléses baleset. Nagyon fontos az is, hogy utazás előtt autónkat is ellenőrizzük. Íme néhány jó tanács az Europ Assistance Magyarországtól, miként bizonyosodhatunk meg arról indulás előtt, hogy járművünkkel minden rendben van.



 
Gumiellenőrzés:

 
a szemmel látható sérülések mellett érdemes ellenőrizni a profilmélységet, hiszen a kopott abroncsok tapadása nem megfelelő, valamint érdemes megmérni a guminyomást is.
 
Folyadékszintek ellenőrzése:
 
kiemelten fontos a motorolaj és hűtőfolyadék mellett a fékfolyadékot is megnézni, ha pedig szükséges, az utántöltésről is gondoskodni kell. A motorolaj esetében mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a megfelelő fajtát használjuk, máskülönben komoly problémák léphetnek fel.
 
Akkumulátor ellenőrzése:
 
mindenképpen javasolt megnézni, hogy az akkumulátor megfelelően működik-e, szükség esetén pedig érdemes feltölteni vagy kicserélni.
 
Ablaktörlő ellenőrzése:
 
a nyári zivatarokra készülve gondoskodni kell az ablaktörlő lapát cseréjéről, mivel a gyakori használat megviseli, aminek következtében berepedezik, elkopik a gumi. Az alkoholtartalmú téli szélvédőmosót nyárra ajánlott lecserélni, valamint gondoskodni kell arról, hogy a tartály teljesen fel legyen töltve.
 
Alapos tisztítás:
 
hosszabb autóút előtt érdemes elvégezni az autó alapos külső-belső tisztítását. A motor tisztítása elengedhetetlen bizonyos időközönként, azonban fontos szem előtt tartani, hogy ehhez mindenképpen szakemberre van szükség.
 
Klíma kitisztítása:
 
a klímával rendelkező autók esetén kiemelten fontos, hogy évente legalább egyszer kitisztítsák a rendszert. Egyes módszerekhez szakszerviz segítségét kell kérni, de ha erre nincs idő, egy speciális tisztító spray használatával bárki elvégezheti a tisztítást.
 
Biztonsági felszerelések ellenőrzése:
 
a hosszabb utak előtt elengedhetetlen a biztonsági felszerelések ellenőrzése, gondoskodni kell az elsősegélydobozról, pótizzókról, az elakadásjelző háromszögről, valamint a kötelező sárga fényvisszaverő mellényről.
 
Nem csak az autó épsége számít: az óriási hőség rosszullétet okozhat, illetve a figyelmünk is lankadhat, ezért nyári útjaink során fokozott balesetveszéllyel kell számolni. Ha a hőségben sokáig csak lépésben tudunk haladni a torlódás miatt, könnyen túlmelegedhet a motor, vagy akár az üzemanyag is elfogyhat, aminek következtében nincs más megoldás, mint félreállni az út szélére vagy a leállósávba. Gyakori a defekt is, ilyenkor pedig sokszor nincs más mód, mint segítséget hívni. Az autóasszisztencia szolgáltatások mindezekre a problémákra biztonságos megoldást nyújtanak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez