Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Diétás élelmiszerek vizsgálata

2014. július 11., NFH/SV
Címkék: diéta élelmiszer glutnémentes színezék szója laktóz
Sok fogyasztó speciális diétája miatt keresi a különböző diétás élelmiszereket, ezért különösen nagy jelentősége van ezen termékek jelölésén feltüntetett tájékoztatások valóságtartalmának A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) témavizsgálata az élelmiszerekben található laktóz, glutén, szója, illetve mesterséges színezék mennyiségi kimutatására irányult. A vizsgálat kiterjedt továbbá olyan élelmiszerek ellenőrzésére is, amelyek esetében az összetevők felsorolásából derült ki, hogy a termék gyártása során bizonyos összetevőket nem használtak fel.
A laboratóriumi vizsgálatokkal egybekötött ellenőrzés célja az volt, hogy a vizsgált termékek valóban nem, illetve csak a vonatkozó jogszabályban meghatározott határértéken belüli, csökkentett mértékben tartalmazzák az adott összetevőt. >>>
 
A témavizsgálat során elsősorban olyan élelmiszerek kerültek mintavételezésre és laboratóriumi vizsgálatra, amelyeken a gyártó vagy a forgalmazó feltüntette a „mentes”, a „nem tartalmaz”, illetve a „…nélkül” kifejezések valamelyikét.
 
A 90 db mintavételezett élelmiszerből - a laboratórium által mért eredmények alapján - mindössze 2 db termék esetében bizonyult megtévesztőnek a jelölés, amely 2%-os kifogásolási arányt eredményezett.
 
2 db húskészítmény (párizsi, sonka) vonatkozásában a termékek összetételének felsorolásában a szójatartalom ugyan nem került feltüntetésre, a laboratórium mérési eredményei azonban kimutatták, hogy a termékek szóját is tartalmaztak.
 
Pozitívumként értékelhető, hogy azon 2 db élelmiszer, amely 2013-ban - a laboratórium vizsgálati eredményei alapján – összetétele alapján nem felelt meg a gyártók által vállalt kritériumoknak, illetve a vonatkozó előírásoknak, az idei évben már megfelelőnek bizonyult.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez