Keresés a tartalomban:
Jog

Európai Egészségbiztosítási Kártya – érdemes kiváltani

2014. július 7., adozona.hu/SV
Címkék: egészségbiztosítás Európai Bizottság orvos egészségügy utazás nyaralás baleset
Egyre többen veszik igénybe az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Az Európai Bizottság adatai szerint 2013-ban közel 200 millióan rendelkeztek a kártyával, így a tagállamokban társadalombiztosítást igénybe vevők több mint felének uniós egészségbiztosítási kártyája is van. Cikkünkben röviden összefoglaljuk, hogy hol lehet kiváltani a kártyát, mely országokban használható, és milyen ellátásokra jogosít.
Ha az Európai Unió bármelyik országában, továbbá Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, Svájcban átmenetileg tartózkodunk, akkor az Európai Egészségbiztosítási Kártya felmutatása mellett megkapjuk az orvosilag szükséges ellátást. Ez esetben az orvosilag szükséges ellátások a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe.


Mit jelent az orvosilag szükséges ellátás?


Azt, hogy ellátást kapunk-e az Európai Egészségbiztosítási Kártyánk alapján, a kezelőorvos bírálja el. Orvosilag szükségesnek azonban nem csak az azonnal nyújtandó szolgáltatások minősülhetnek. A vizsgálat során az orvos figyelembe veszi a beteg állapotát, továbbá hogy mennyi ideig tartózkodik az adott országban. Ezen szempontok szerint ítéli meg, hogy az egészségügyi ellátás orvosilag szükséges-e vagy sem. Az Európai Bizottság határozatai alapján azonban minden tagállamban orvosilag szükséges ellátásnak minősül a dialízis-kezelés, az oxigénterápia, a szülés és a szüléshez kapcsolódó ellátások.

Milyen egészségügyi szolgáltatónál használhatjuk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát?


A Kártyát csak az adott állam társadalombiztosítójával szerződött egészségügyi szolgáltató fogadja el. Ez azt jelenti, hogy ha például Horvátországban nyaralunk és egy magánrendelőben – amely a horvát társadalombiztosítóval nem áll szerződésben – orvosi ellátást szeretnénk kapni, az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján nem látnak el bennünket. Ez esetben a szolgáltatás teljes árát ki kell fizetnünk. Abban az esetben, ha az egészségügyi ellátásra is kiterjedő magánbiztosítást kötöttünk, akkor ez a biztosításunk fedezheti a felmerült költségeket.

Milyen fizetési kötelezettségünk van, ha az orvosilag szükséges ellátást, társadalombiztosítójával szerződött szolgáltatónál vesszük igénybe?

Minden tagállam a saját szabályai szerint nyújtja az egészségügyi ellátásokat. Amennyiben egy ellátásért önrészt kell fizetni, azt állampolgárságtól függetlenül mindenkinek meg kell fizetnie, aki az adott országban egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe. Például, ha egy fogorvosi kezelésért 10 euró önrészt vagy egy gyógyszerért 15 euró önrészt kell fizetni, akkor ezt a költséget betegnek kell állni, az önrészt a társadalombiztosító nem fizeti ki a betegnek.

Előfordulhat, hogy a beteg megkapja az orvosilag szükséges egészségügyi ellátást az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján, azonban nem csak az önrészt, hanem a teljes ellátás árát ki kell fizetnie. Erre kell felkészülni, ha valaki Belgiumba, Franciaországba, Luxemburgba és Finnországba utazik. Ezekben az országokban az ellátást (vagy annak egy részét) a betegnek meg kell előlegeznie, majd azt később a belga, francia, luxemburgi vagy finn társadalombiztosító visszafizeti az ellátott személynek. Az önrészt azonban ez esetben sem kapja meg, tekintettel arra, hogy az minden esetben a beteget terheli. A visszatérítéshez az ellátással kapcsolatos számlákat, papírokat meg kell őrizni.

Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényessége


Utazás előtt mindenképpen meg kell nézni a Kártya érvényességi idejét. A kártya a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes. Amennyiben az érvényességi időn túl szeretnénk egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, akkor csak a szolgáltatás kifizetése – vagy ha kötöttünk magánbiztosítást, akkor ezen biztosítás alapján – kaphatunk ellátást.

Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylése


Magyarországon egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek például munkavállalók, vállalkozók, nyugdíjasok, gyermekgondozási díjban-, gyermekgondozási segélyben részesülők, kiskorúak, diákok az Európai Egészségbiztosítási Kártyát az ország területén bármely kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél, illetve a kormányablakoknál igényelhetik.

Az igényléshez szükséges például a személyazonosságot igazoló okmány, lakcímkártya, taj kártya, illetve meghatalmazott útján történő igénylés esetén két tanú által aláírt meghatalmazás. Kiskorúak esetében a törvényes képviselőjük igényelheti az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyáért nem kell fizetni, kivéve, ha a lejárata előtt van szükség annak pótlása. Ez esetben 3000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell megfizetni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez