Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

GMO-gabona – aggódnak a környezetvédők

2015. január 14., Faludi Linda
Címkék: GMO gabona környezetvédelem növéntermesztés kukorica Európai Unió
Az Európai Parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a tagállamokat arra, hogy maguk döntsenek a génmódosított gabona termesztésének engedélyezéséről. Egyes környezetvédő csoportok attól tartanak, a GMO-k potenciális engedélyezése gondot okozhat azoknak a gazdáknak is, akik szeretnék GMO-mentesen folytatni a növénytermesztést.
Az Európai Parlament döntése alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által biztonságossá nyilvánított génmódosított gabonafajták az EU területén is termeszthetőek, amennyiben ezt egy tagállam engedélyezi. Az EFSA jelenleg nyolc GMO gabonafélét tart elfogadhatónak, de ezek közül csak egyet, a Monsanto Mon 810-et termesztik az EU területén, mintegy 150 ezer hektáron, öt tagállamban (Spanyolország, Portugália, Csehország, Románia, Szlovákia).
 
A Deutsche Welle tudósítása szerint a környezetvédők nem elégedettek a most elfogadott törvénnyel, mivel attól tartanak, hogy ezzel növekszik a GMO-szennyezés kockázata a tagállamokban. Ez azt jelenti, hogy egy GMO gabonát termelő földről a génmódosított magvak átkerülnek egy szomszédos, GMO-mentes szántóföldre - ez akár országhatárokon keresztül is megtörténhet, arra kényszerítve az elzárkózó országokat, hogy végül engedélyezzék a GMO-t, hogy ellenőrizhessék annak terjedését. Ilyen szennyezési esetek nagy számban fordulnak elő Brazíliában és Paraguayban.
 
A várakozások szerint Anglia és Hollandia engedélyezi a közeljövőben a GMO-k termesztését. Ehhez először be kell nyújtaniuk a korlátozás alól való felmentésre vonatkozó kérelmüket, majd részletesen, környezeti és gazdasági indokokkal alátámasztani, hogy miért vezetnék be a GMO-kat.

Mi a GMO fertőzés?

A haszonnövények egy részét a szél és a rovarok porozzák be, bizonyos pollen fajták (például a repce vagy a kukorica virágpora) rendkívül nagy távolságokat tehetnek meg a légáramlatokkal. Emiatt távoli, GMO-mentesnek szánt szántóföldeken is terjedhetnek a GMO növények leszármazottai, ezeket pedig csak laborvizsgálattal lehet biztosan kiszűrni. A szennyezés csökkentése érdekében az EU buffer zónaként ötven méteres távolságot ír elő a GMO és a GMO-mentes szántóföldek között. A jelenlegi szabályok szerint a GMO-mentesként értékesített terményekben a GMO szennyezés maximum 0,9 százalék lehet, feltéve, hogy a jelenléte külső tényezőnek tudható be és a szennyezés technikailag nem küszöbölhető ki.


A jogalkotási folyamat ezzel azonban még nem ért véget, hiszen második olvasatban most a tagállamoknak az EU Tanácsban kell kialakítaniuk közös álláspontjukat. A téma parlamenti felelőse, Frédérique Ries liberális, belga képviselő válaszol a felmerülő kérdésekre:

Az új szabályokkal mi változik a fogyasztók, a gazdák és a környezet szempontjából?
 
Az új szabályok elsősorban a tagállamoknak fontosak, akik a jövőben szabadon korlátozhatják vagy tilthatják meg a GMO-növények termesztését területükön. A gazdáknak az országukban érvényes szabályokat kell majd követniük: ha tilos lesz GMO-növényeket termeszteni, akkor azt értelemszerűen nem tehetik majd meg. De remélem, hogy a jövőben lesz mód arra, hogy kárpótlást kapjanak közülük azok, akiket negatívan érint mindez. Az új szabályokkal csökken a keresztszennyeződés veszélye is.
 
Miért van egyáltalán szükség új szabályokra?
 
A felmérések szerint az uniós polgárok körében egyre nagyobb az aggodalom a kérdés kapcsán. Az új irányelv erre jelent választ. Emellett demokrataként nem tartom egészségesnek, hogy bíróságok hozzanak jogszabályokat. Az uniós országoknak a nemzeti és az Európai Bíróság előtt kellett felelniük akkor, amikor nem volt jogi érvük a GMO-növények termesztésének megakadályozására saját területükön. Még az Európai Bizottságot is az Európai Bíróság elé citálták, mert nem volt elég gyors az új Pioneer vetőmag jóváhagyása. Ezentúl viszont a jogalkotók dolga lesz kidolgozni a jogszabályokat.
 
Hogyan látja az európai GMO-piacot öt év múlva?
 
Az irányelv nem foglalkozik magukkal a termékekkel, csupán a termesztésükkel. Az EU-ba jelentős mennyiségű importtakarmány érkezik, amelyek alapja génmódosított növény. Ezzel most nem foglalkoztunk, sem azok szállításával vagy az azzal kapcsolatos kutatással.Véleményem szerint a legnagyobb változás az átláthatóság növelése, az összeférhetetlenség csökkentése, valamint a jobb szabályozás terén lesz tetten érhető.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez