Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Palack-pánik: a biszfenol-a helyettesítője is veszélyes lehet

2015. január 13., Faludi Linda
Címkék: BPA biszfenol cumisüveg műanyag palack
A Calgary Egyetem munkatársai friss tanulmányukban igazolták, hogy a biszfenol-a (BPA) vegyi anyagot helyettesítő, eddig kockázatmentesnek ítélt biszfenol-s is zavart okozhat a gerinces embriók fejlődésében.
Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió 2011-ben döntött a BPA tartalmú cumisüvegek gyártásának és forgalmazásának tilalmáról. A biszfenol az iparban széles körben alkalmazott szintetikus vegyület, amit egyebek között élelmiszerekkel érintkezésben használt eszközök, edények, védőbevonatok gyártásánál használnak. A vegyület hatásait illetően számos bizonytalanság áll fenn. Kapcsolatba hozták hormonrendszeri, viselkedési zavarokkal, szaporodási és fejlődési rendellenességekkel.
 
A biszfenol-A lejtmenete akkor kezdődött, amikor kiderült: rengeteg olyan típusú cumisüveg van forgalomban, amely hordozza a veszélyes anyagot. A független és kutatólaborokkal rendelkező német tesztmagazin, az Öko Test arról számolt be, hogy a BPA beszivárgott a tejbe és a teába az ezt tartalmazó cumisüvegből. Számos tudományos kutatás szintén megállapította, hogy a forró italok hatására a BPA kioldódása nagymértékben felgyorsul, és már kis mennyiségű biszfenol szervezetbe kerülése is károsíthatja a csecsemők és kisgyerekek agyi fejlődését.

Az EFSA ( Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) 2012-ben kezdte meg a BPA egészségre gyakorolt hatásának teljes felülvizsgálatát, amelynek keretében most nyílt konzultációt kezdeményez az érintettek körében. A hatóság 450, a BPA hatásairól szóló tanulmányt hasonlított össze, hogy felderítse az újrahasznosítható műanyagpalackok és csomagolóanyagok gyártása során használt monomer hatásait. Az EU a vizsgálatot követően elismerte: a BPA károsíthatja a májat és a vesét és negatív hatást gyakorolhat az emlőmirigyre. Az emésztőrendszer, a szív-és érrendszer, az idegrendszer, a szaporítószervek valamint a rák kialakulásának tekintetében egyelőre nem áll rendelkezésre egyértelmű negatív bizonyíték, azonban a hatóság megfogalmazása szerint a potenciális hatások aggodalomra adhatnak okot. Ezt követően számos gyártó kezdte meg a BPA-mentes termékek előállítását, feltüntetve a csomagoláson a BPA használatának mellőzését.
 
Ugyanakkor a Calgary Egyetem friss kutatása azt mutatja, hogy a BPA kiváltására használta BPS (biszfenol-S) alacsony dózisban is zavart okoz a gerinces embriók fejlődésében, ami hiperaktivitást okozhat. A szakértők zebra dániókon vizsgálták a BPS hatását. A díszhalként is tartott zebra dánió látszólag nem sokban hasonlít az emberre, génállománya azonban 80 százalékban megegyezik az emberével és ezért alkalmas arra, hogy modellezzék vele az emberek agyi fejlődésének alakulását. "Az, hogy megtaláltuk az alacsony dózisú BPA és BPS és az agyi elváltozások közötti mechanizmust, felér egy füstölgő puskacsővel" - idézi a Washington Post Hamid Habibi, a kutatás egyik szerzőjének közleményét.

A kutatók tovább mentek következtetéseikben, és felhívták a figyelmet arra, hogy a zebra dániók vizsgálata azt mutatta: a rendellenes agyi sejtfejlődés jóval több esetben érinti a hím embriókat, mint a nőstényeket. Deborah Kurrasch vezető kutató szerint ez magyarázhatja, hogy egyes idegrendszeri betegségek, így az autizmus sokkal gyakrabban fordul elő férfiak esetében. A hormonháztartást potenciálisan befolyásoló BPA és BPS a kutatók szerint felelőssé tehető, hiszen köztudott, hogy magzati korban a hormonháztartás apró eltérései is befolyásolhatják az agy fejlődését.
 
Az Amerikai Vegyészek Társasága ugyanakkor cáfolja a tanulmány bizonyító erejét, mondván: az emnberek minimális mennyiségű BPA-t fogyasztanak életük során, ami szerintük gyorsan kiürül a szervezetből és nem ismert biológiai befolyásoló hatása. A szervezet úgy látja, az ausztrál kutatók vizsgálata nem szolgál elég bizonyítékkal ahhoz, hogy emberekre vonatkozó következtetéseket lehessen levonni belőle.
 
Ezzel ellentétesen vélekedik a Texasi Egyetem farmakológia és neurobiológia professzora, George Bittner a lapnak elmondta: a tanulmány nagyon fontos, hiszen alátámasztja, hogy a BPA és BPS kis dózisban is befolyásolja a gerincesek agyi fejlődését.
 
Az amerikai Járványkutató és -Megelőző Intézet ettől függetlenül kimutatta: az amerikai polgárok szervezetében 90 százalékos eséllyel mutatható ki a BPA életük tetszőleges szakaszában, ami nem meglepő, tekintve, hogy a vegyület a számlák bevonatától az újrahasznosított papírig rengeteg termékben megtalálható. Az Egyesült Államokban 2012 óta nem használható a BPA a cumisüvegek és babapoharak gyártásában, ugyanakkor az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal a múlt hónapban ismét leszögezte: biztonságosnak tartja a BPA használatát a konzervek és üdítőitalok csomagolásában.

Kapcsolódó cikkeink:

http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/februar/cumi.html
 
http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/april/bpa.html
 
http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/januar0/bizsfenol.html

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez