Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Osztrák tejet és tejterméket ellenőriz a NÉBIH

2014. december 10., NÉBIH/SV
Címkék: tej szennyezés káros anyag gombaölő POP
A rendkívüli ellenőrzésre azért került sor, mert arról értesült a Földművelésügyi Minisztérium, hogy Karintiában több tejtermékben is hexaklórbenzol (HCB) szennyeződést mutattak ki. A szaktárca azt javasolja, hogy a vásárlók a hazai tej és tejtermékeket részesítsék előnyben.

 
Mi a hexaklórbenzol?
 
A hexaklórbenzol (HCB) egy nehezen lebomló, illékony szintetikus szerves vegyület, amely szennyezőanyagként a DDT-hez hasonlóan a környezetben szinte mindenütt jelen van. A tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok, a „POP” típusú (angolul „persistent organic pollutant”) vegyületek közé sorolják.
 
Hogyan kerülhet a környezetbe?
 
A hexaklórbenzolt 1945-tól növényvédőszerként (gombaölőszerként, és vetőmagok kezelésre) használták, azonban 1981-ben mezőgazdasági felhasználását betiltották Európai Közösségben.
 
Jelenléte a környezetben a múltban történt mezőgazdasági felhasználásán túl ipari és az égetési (hulladéklerakók) folyamatok káros anyag kibocsátásából is származhat. Még mindig működhetnek olyan hulladéklerakók, melyek a szennyező anyag környezetbe jutásáért felelősek lehetnek. Robbanóanyagok és szintetikus gumi készítéséhez is használják, valamint különféle szerves vegyületek szintézisekor melléktermékként is keletkezhet.
 
A HCB a 2001 májusában 151 ország által aláírt, a POP-okat korlátozó Stockholmi Egyezmény által világszerte tiltottnak nyilvánított 12 klórtartalmú vegyület egyike.
 
Hogyan kerülhet az emberi szervezetbe?
 
A szennyezett takarmányt fogyasztó állatok zsírszöveteiben a HCB felhalmozódik, tejbe, tojásba kiválasztódik. Az emberi szervezetbe főként élelmiszerekkel (leginkább állati zsiradékokkal, ritkábban olajos magvakkal) jut be, de bekerülhet szennyezett levegő belélegzésével, vagy vízzel is.
 
Milyen egészségügyi kockázatot jelent?
 
A HCB elsősorban a máját károsítja, de hathat az idegrendszerre, a bőrre, csontra, pajzsmirigy és a petefészek működésére is. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) 2001-ben a lehetséges humán rákkeltő (2B) kategóriába sorolta, a kísérleti állatoknál tapasztalt daganatkeltő hatása miatt. A kísérleti vizsgálatok alapján a genotoxicitás nem zárható ki.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez