Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Biztosító-teszt: gyors intézkedésekre van szükség

2014. december 8., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: biztosító felügyelet stressz-teszt díjszámítás EU EIOPA
A napokban tette közzé az Európai Biztosítási és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) az európai biztosítók tőkeszintjére vonatkozó teszteredményeket. Ezek szerint majdnem minden negyedik európai biztosítónak gondot okozna az ügyfelekkel szembeni kötelezettségeik teljesítése, amennyiben az alacsony kamatok tartósan fennállnak. A stressz-tesztben 60 biztosítási csoport, 107 egyéni biztosítótársaság vett részt, melyek az EU biztosítói díjbevételének 55%-át teszik ki.
Mostantól, a következő év végéig a biztosítóknak számos feladatot végre kell hajtani, bizonyos esetekben tőkeemelésre is szükség lesz, de más típusú mérleg-menedzsmentre is sok kerülhet – közölte az EIOPA elnöke, Gabriel Bernardino.
 
A nemzeti biztosítási felügyeletek arra használhatják a mostani stressz-teszt eredményeit, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a gyengén teljesítő biztosítókra, akiknek ki kell javítaniuk az eszköz-forrás oldal közötti eltéréseket, felülvizsgálniuk a termék-mixüket, a kockázatkezelési eljárásaikat, és üzleti modelljüket.
 
A teszt eredményei szerint a biztosítók 24%-ánál nem teljesültek a szavatoló tőkeszükségleti követelmények (SCR), amennyiben azzal a feltételezéssel élnek, hogy továbbra is tartósan alacsony marad a hozamkörnyezet. Egyúttal azt is jelenti, hogy az ügyfelekkel szembeni, 8-11 év múlva esedékes kötelezettségek teljesítése problémát jelentene a biztosítók számára – tette hozzá Bernardino.
 
A leginkább veszélyeztetett vállalatok közé azok tartoznak, amelyeknél az eszközök és források lejárati ideje között eltérés van, továbbá azok az életbiztosítók, amelyek garantált hozamú megtakarítási termékeket nyújtanak. Ez jellemzően az osztrák, a német, a máltai és a svéd biztosítókra igaz.
 
Iparági megfigyelők szerint a nagy, diverzifikált biztosítók, mint például az Allianz, az Axa, vagy a Generali megfelelően felkészültek a Szolvencia II életbelépésére. Ezzel szemben a kisebb biztosítók nagyobb kockázatnak vannak kitéve, különösen egy olyan kedvezőtlen helyzet esetén, ahol az eszközértékek csökkenése és a jövőbeli kötelezettségek értékének emelkedése egyszerre következik be.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez