Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

„Nyugtának látszó” blokkok

24 órás ellenőrzést kezd a NAV

2014. augusztus 4., MTI/SV
Címkék: étterem számla ellenőrzés számla bizonylat NAV vendéglátás
Átfogó ellenőrzést indít a a budapesti vendéglátósok körében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), megelégelve a vendéglátósok "kirívóan alacsony adózási fegyelmét . Az ellenőrzés célja, hogy véget vessen a vásárlókat megtévesztő visszaéléseknek és rákényszerítse a vendéglátóhelyeket, hogy bevételeikről szabályos bizonylatot adjanak. A mulasztók szigorú büntetésre számíthatnak.
A NAV fedett próbavásárlásainak tapasztalatai szerint a főváros turisták által látogatott belső kerületeiben kirívó mértéket öltött az egyébként magas árakkal működő vendéglátóhelyek bevételeinek eltitkolása. Míg általában az ellenőrzések egyharmadában, ebben a szektorban ennek kétszeresében derül ki valamilyen szabálytalanság.
 
A vendégeket jellemzően "nyugtának látszó blokkal" tévesztik meg, azt a látszatot keltve, hogy szabályos bizonylatot adtak. Volt rá példa, hogy amikor az egyik vásárlónak ez feltűnt, a pincér szabályos pénztárgépi nyugtát csak többszöri, határozott kérésre volt hajlandó adni.
 
Olyan is előfordul, hogy csak az alkoholos termékek eladását bizonylatolják, a többi fogyasztást már nem. Ezekben az esetekben a kasszákba be nem ütött bevétel adózatlanul vándorol a vállalkozó zsebébe - olvasható a közleményben.
 
Az online pénztárgépektől érkező adatok alapján jogkövetőnek ítélt vendéglátóhelyeket a NAV "nem kívánja zaklatni".
 
Az adóhatóság az emelt ellenőrzési szintet mindaddig fenntartja, amíg az érintetteknél a nyugta- és számlaadási fegyelemben javulást nem tapasztal.
 
A törvénysértésen ért vendéglátósok szigorú büntetésre - az egymillió forintos felső határhoz közeli összegű bírságra, ismételt mulasztás esetén üzletbezárásra - számíthatnak, további következményként pedig utólagos adóellenőrzéssel szembesülnek

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez