Keresés a tartalomban:
Elektronika

Kiberfertőzések - tippek a biztonságos nyaraláshoz

2014. augusztus 1., SV
Címkék: weboldal kiberbiztonság jelszó hotspot Kaspersky okostelefon tablet
Emelkedik a rosszindulatú szoftverek és internetes átverések száma. Az internetezők többsége nincs tisztában azzal, hogy milyen veszélyekkel találkozhat a világhálón. A bűnözők célja ma már nem az, hogy működésképtelenné tegyék a számítógépeket, hanem a személyes adatok, például webshop- és e-mail jelszavak vagy banki adatok eltulajdonítása. Amikor nyaralni indulunk, akkor nem csupán a célországban meglévő egészségügyi kockázatoknak érdemes utánanézni, hanem ajánlatos felkészülni az esetleges kiberfertőzések ellen is.

Szállásfoglalás:

Ha találtunk egy megbízható webhelyet szállodai szobánk lefoglalásához, ne mulasszuk el az óvatosságot az online fizetésnél sem. Mielőtt elindítjuk a tranzakciót, ellenőrizzük eszközünket és az összes szoftvert, s győződjünk meg róla, hogy teljesen naprakészek, vagyis telepítve lettek a legújabb biztonsági frissítések. Ellenőrizzük biztonsági szempontból a fizetéshez használt szolgáltatást is, és mindig futtassunk egy fizetési csalás elleni védelemmel ellátott, megbízható antivírus programot. A Kaspersky Lab féle Safe Money technológia ellenőrzi, hogy a webhely biztonságos-e, majd az oldalt egy speciális, védett módban nyitja meg. Így nem történhet meg, hogy hirtelen egy hamis adathalász weboldalon találjuk magunkat.

Eszközök:
Sokan viszünk magunkkal a nyaralásra mobiltelefont és számítógépet. Ha azonban az eszközünk - legyen az okostelefon, tablet vagy laptop - értékes adatokat tartalmaz, mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy otthon rendelkezzünk másolattal. Így ha a gépünket ellopják vagy elveszítjük, az adatok biztonságban fognak minket várni egy külső merevlemezen.

Mindenképpen érdemes telepíteni mobil eszközünkre valamilyen lopás elleni védelmet, vagy legalábbis érdemes tisztában lenni eszközünk beépített lopás elleni funkciójával.

Nyaralás közben:
Családi vakáción mindig legyen nálunk néhány hasznos telefonszám vészhelyzet esetére. Ennek különösen külföldön vehetjük jó hasznát, ahol nem mindig tudunk az internetre kapcsolódni. Minden számot tároljunk a telefonon és írjuk is le valahová. Mielőtt elutazunk, annak is nézzünk utána, hogy miképpen tudunk hazatelefonálni a célországból.

Wifi hotspotok:
Különösen legyünk óvatosak a hotelekben vagy kávézókban található ingyenes wifi hotspotok használatakor, amelyek használata jelentős kockázatokkal járhat. Ha lehet, kerüljük el az online bankolást, vásárlást és más érzékeny tranzakciókat, hacsak nem rendelkezünk biztonságos VPN kapcsolattal. Ha előre tudjuk, hogy hotspotokat fogunk használni, mindenképpen telepítsünk eszközünkre VPN applikációt vagy szoftvert.

Hitelkártyák:

Vigyünk magunkkal egynél több hitel vagy betéti kártyát, így lesz B tervünk, ha az egyik kártyánk elveszik vagy hitelkerete kimerül. Ha nagyobb mennyiségű készpénzt viszünk magunkkal, helyezzük el azt a szálloda széfjében (útlevelünkkel együtt, hacsak nem kell azt mindig magunknál tartanunk).

Amennyiben ezeket az elővigyázatossági lépéseket megtesszük, a nyaralás során biztosíthatjuk magunkat a kiberfenyegetésekkel és csalásokkal szemben, amelyek megkeseríthetik vakációnkat.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez