Keresés a tartalomban:
Elektronika

Csökken az adatroaming díja az EU-ban

2014. augusztus 6., Európai Bizottság/SV
Címkék: roaming díj böngészés mobiltelefon mobilszolgáltatóokostelefon barangolás
Az európai utazók számára jó hír, hogy az EU nemrégiben több mint 50%-kal csökkentette az adatroaming díját, 2016-ra pedig valamennyi barangolási díj megszüntetését tervezi. Ezen a nyáron 55%-kal, azaz megabyte-onként 45 eurócentről 20 eurócentre csökkent az adatletöltésért maximálisan kiszabható roamingdíj összege – így bárhová is utazunk az Európai Unióban, kevesebbet kell fizetnünk az online térképek böngészéséért, a videók megtekintéséért vagy az e-mailjeink elolvasásáért.
Ezzel egy időben a szöveges üzenetek és a hívások díja is csökkent. Az sms-ekért legfeljebb 6 eurócentet, a híváskezdeményezésért percenként 19, a hívásfogadásért pedig 5 eurócentet számíthatnak fel a mobilszolgáltatók – mindez legalább 20%-os árcsökkenést jelent a felhasználók számára.
 
Az új szabályoknak köszönhetően a turistáknak arra is lehetőségük nyílik, hogy még az utazás előtt összehasonlítsák a szolgáltatók roamingajánlatait, és kiválasszák közülük a számukra legkedvezőbbet. Egyes esetekben a helyi mobilszolgáltató adatszolgáltatásait is választhatják külföldi tartózkodásuk során.

A mobilszolgáltatások költségeinek csökkentése

Ha külföldön használjuk a mobiltelefonunkat, a hazai mobilszolgáltatónk és az adott ország mobilszolgáltatóinak együttműködése szükséges a kapcsolat létrehozásához. A kiélezett verseny hiánya miatt azonban a roamingszolgáltatások díja gyakran az egekbe szökött.
 
Az EU 2007-ben kezdett foglalkozni ezzel a problémával, azóta a díjak 80–90%-kal csökkentek.
 
Az EU azonban nem kíván itt megállni, hanem olyan új szabályok előkészítésén dolgozik a Behálózott kontinens jogszabálycsomag keretében, amelyek teljesen eltörölnék a roamingdíjakat az Európai Unióban.
 
A szabályozás célja, hogy az európai polgároknak ne kelljen megalapozatlan díjakat fizetniük és áttekinthetetlen szerződési feltételekhez alkalmazkodniuk az EU egységes piacán belül.
 
A magas díjszabás az uniós határokon átívelő üzleti tevékenységet is hátráltatja. A becslések szerint a roamingdíjak eltörlése évi 1%-os, tartós GDP-növekedést eredményezhet.


Behálózott kontinens

A Behálózott kontinens elnevezésű rendelet célja, hogy a nemzeti akadályok lebontása révén fellendítse a digitális és kommunikációs piacot Európában. Az egységes távközlési piac kiépítésének eredményeképpen várhatóan:
 
• bővülni fog a vezeték nélküli széles sávú hálózat;
 
• a 4G technológia további terjedésének lehetünk majd tanúi;
 
• egész Európára kiterjedő mobilszolgáltatók jönnek létre.
 
A fogyasztók szempontjából jelentős előnyt jelent majd a vállalatok közötti verseny fokozódása és az, hogy a szolgáltatókkal kötött szerződések világosabbak, könnyebben áttekinthetők lesznek.
 
A digitális ágazat fejlődése ezen kívül a munkahelyteremtést is elősegítené ezen a rendkívül gyorsan növekvő területen.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez