Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Kutatás: kidobott pénz az influenzaellenes szerek vásárlása

2014. április 10., Faludi Linda
Címkék: gyógyszer influenza tüdőgyulladás kutatás járvány Tamiflu Relenza
A British Medical Journalb friss tanulmánya szerint a világ egyik legnépszerűbb influenza elleni szere, a Tamiflu csak a tünetek enyhítésére jó, de sem a súlyosabb szövődményeket, sem a vírus továbbterjedését nem akadályozza meg. Hasonló eredmények születtek a szintén gyakran használt Relenza nevű készítmény vizsgálata során.
A tanulmány, amelyet a Cochraine Collaboration nevű, nonprofit orvostársaság készített, nem vonja kétségbe, hogy a Tamiflu hatásosan csökkenti az influenza tüneteit, de nem talált bizonyítékot arra, hogy a járvány vagy a fertőzés súlyosbodásának megakadályozásában hatékony lenne. A társaság tagjai nem végeztek új klinikai kísérleteket a gyógyszerrel, hanem összegyűjtötték és összegezték a Tamifluval kapcsolatos eddig publikált tanulmányokat, uniós jelentéseket, valamint a gyártó Roche adatait. A kutatók összesen 47, megfelelőnek ítélt felmérés eredményeinek elemzése nyomán jutottak arra, hogy a Tamiflu járvány- és szövődményellenes hatása nem bizonyított.
 
Eszerint sem a Tamiflu, sem a rivális GlaxoSmithKline által gyártott Relenza nem csökkentette a tüdőgyulladás, a középfülgyulladás és az ízületi gyulladások kialakulásának kockázatát, illetve a járvány terjedését. Igaz viszont, hogy a kontrollcsoporthoz képest átlag fél nappal gyorsabban enyhítette az influenza tüneteit, mint a placebo.
 
Carl Heneghan, az Oxford Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője kijelentette: az eredmények azt mutatják, hogy az influenzaellenes szerekre költött pénzt kidobtuk az ablakon.
 
A Tamiflut gyártó Roche közölte: nem ért egyet az eredményekkel és kritizálta a kutatók gyakorlatát, akik csak húsz klinikai kísérlet eredményeit vették figyelembe és nem számoltak a szernek a 2009-es járvány idején tapasztalt hatékonyságával. A GSK annyit közölt: továbbra is úgy látja, hogy a Relenza hatékonysága bizonyított.
 
A Wall Street Journal emlékeztet arra, hogy az Egyesült Királyságban 707 millió dollárt fordítottak kizárólag Tamiflu vásárlására, míg az Egyesült Államokban az influenza elleni szerek felhalmozásának költsége elérte az 1,3 milliárd dollárt.
 
Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Parlament a közelmúltban fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelynek nyomán a gyógyszergyártóknak minden klinikai kísérlet eredményeit egy közös adatbázisban nyilvánosságra kell hozniuk,.



http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303873604579491593388710568?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702303873604579491593388710568.html

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez