Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Turizmus Világnapja 2013

Sikerágazat a belföldi turizmus

2013. szeptember 27., turizmusonline/SV
Címkék: utazás turizmus Turizmus Világnapja szálláshely Turisztikai Világszervezet
A víz jegyében zajlik az idei Turizmus Világnapja szeptember 27-én, melynek központi témája a turizmus és a víz kapcsolata. Az esemény rávilágít arra, hogy a turizmus egyik legfontosabb eszköze és forrása is a víz. A Turisztikai Világszervezet ajánlásokat fogalmazott meg a környezettudatos magatartás ösztönzése érdekében.
Az iparág népszerűsége felfutóban van: a felsőoktatási szakok között a 3. legnépszerűbb a turizmus-vendéglátás volt, azaz, a fiatalok látnak fantáziát ebben a területben. A siker kulcsa egy folyamat eredménye, amelyben a turisztikai szakemberek gyors alkalmazkodóképessége nagy szerepet játszik - véli Dr. Puczkó László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Turizmus és Vendéglátás Intézetének vezetője.
 
A KSH adatai szerint összességében 6,2 %-kal emelkedett a belföldi szálláshelyek forgalma. Míg tavaly inkább a külföldi vendégek megnövekedett száma volt számottevő, addig idén honfitársaik jelentették a forgalomnövekedés kulcsát: a külföldi turisták 4,7 %-kal, míg a hazai vendégek 7,6 %-kal nyaraltak többen idén hazánkban. Mindezzel pedig 12 %-kal nőtt szálláshelyek árbevétele.
 
A kiemelkedően sikeres szezon is bizonyítéka annak, hogy a növekvő vendégforgalom érdekében az elmúlt években a számos aktivitás és akció igyekezett a külföldi és belföldi utazók figyelmét Magyarországra irányítani. A '90-es évektől napjainkig jó pár változáshoz kellett a hazai turizmussal, vendéglátással foglalkozóknak alkalmazkodnia: a szakszervezeti üdültetés és központi forrásból finanszírozott szolgáltatások megszűnésével, illetve, azáltal, hogy vendégek igényei külföldi nyaralásaik tapasztalatai alapján változtak, a szolgáltatásoknak is alakulniuk kellett, illetve kell folyamatosan - véli Dr. Puczkó László a BKF Turizmus és Vendéglátás Intézetének intézetvezetője.

"Ez egyben azt is jelenti, hogy a fiatal kollégáknak éppen ezért képesnek kell lenniük az ad hoc problémamegoldásra, illetve a gyorsan kell tudniuk alkalmazkodni a változó körülményekhez. A folyamatosan alakuló iparágban legnagyobb szükség olyan munkaerőre van, akik kreatív megoldásokkal tudnak előrukkolni."- mondja a szakember.
 
A jövőre nézve alkalmazkodóképességük és kreativitásuk további alkalmazására lesz szükségük a hazai turizmussal foglalkozó szakembereknek. A sikeresen növekvő kereslet az egységes belföldi turisztikai stratégia mielőbbi megalkotását is igényli, következő lépésként pedig a vendégek fogadásának ehhez alkalmazkodó, egységes követelményrendszerének kialakítása a feladat.
 
"Mindezzel együtt nem véletlenül a legnépszerűbb felsőoktatási szakok egyke a turizmus és vendéglátás. A fiatalok, úgy gondolom, felismerik a hazai utaztatásban rejlő lehetőségeket: az elmúlt egy-másfél évben, a vázolt folyamatoknak is köszönhetően kifejezetten megemelkedett a munkaerőkereslet az idegenforgalom területén, erre a trendre a jelentkezőink is tudatosan reagálnak." - mondja a főiskola tanára.

Az idei évben a Maldív-szigeteken tartják a Turizmus Világnapjának központi eseményeit, ahol vezető turisztikai és vízügyi szakemberek találkoznak egymással Évente milliók utaznak világszerte azért, hogy élvezzék a víz melletti desztinációk szolgáltatásait. A víz azonban nem csak eszköz, hanem a turizmus egyik legfontosabb forrása is, ami nélkül nem működhet semmilyen turisztikai infrastruktúra. A világ egyik legnagyobb gazdasági ágazatának, a turizmusnak ezért vezető szerepet kell vállalnia abban, hogy ösztönözze a megfelelő vízmenedzsment megoldások használatát.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez