Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Véget vetne a felelőtlen hitelezésnek az EP

2013. szeptember 10., Európai Parlament
Címkék: Európa Parlament jelzáloghitel ingatlanpiac értékbecslés
A jelzáloghitelért folyamodók alaposabb tájékoztatását és nagyobb védelmét írja elő az az új uniós irányelv, amelyről a héten vitáznak és szavaznak a képviselők. Antolín Sánchez Presedo képviselő válaszol arra, hogy miként próbál meg gátat szabni az EP a felelőtlen jelzáloghitelezésnek.

Hogyan védik meg az új szabályok az embereket, ha ismét egy olyan ingatlanpiaci buborék alakulna ki, mint amelyet Írországban és Spanyolországban láthattunk?

Nehezebb lesz a felelőtlen jelzáloghitelezés. A hitelintézményeknek alaposabban kell tájékoztatniuk az ügyfeleket, alaposan meg kell vizsgálniuk a hitelhez folyamodók hitelképességét. Szigorúbb szabályok alapján kell majd elvégezni a lakóingatlan értékbecslését és a piaci kockázatok elemzését is.
 
A rendszerbe egy hétnapos gondolkozási időt is beépítünk, amelyet az uniós országok meg is hosszabbíthatnak. Az ügyfelek a gondolkodási idő alatt visszaléphetnek a hitelszerződéstől.

Hogyan segít ez majd azokon, akik már nem tudják törleszteni lakáshiteleiket, és otthonaikat is elveszíthetik?

A jelzáloghitel futamideje során is nagyobb lesz a rugalmasság. A hitelfelvevőknek nagyobb védelem jár a válság és fizetésképtelenség esetén, az elv az, hogy el kell kerülni a szerződés felmondását és a végrehajtási eljárást. Kényszereladás esetén a lehetős legjobb áron kell értékesíteni az ingatlant, hogy ne halmozzanak fel még nagyobb adósságot a bajba kerültek, és a vételárból törleszteni tudják a hitelt.

Milyen hatása lesz ennek a reformnak a gazdaságra?

Az uniós jelzáloghitel-piac egységes jogi keretének kidolgozása lendületet ad majd a piacnak, a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést is elősegíti. A családoknak is segít majd abban, hogy méltányos pénzügyi feltételek mellett jussanak megfelelő lakhatáshoz.

A témáról szeptember 10-én, kedden 9 órától vitázik az EP.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez