Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Fanta teszt

Ahány ház, annyi szokás?

2012. szeptember 21., Szabó Zoltán Attila
Címkék: Fanta üdítőital teszt Országos Fogyasztóvédelmi egyesület színezék cukortartalom címke
Olykor megtévesztő lehet a jól csengő név, a színpompás címke, a körítés. Noha az üdítőital-gyártó cégek általában tagadják, bizony vannak-lehetnek markáns különbségek olyan termékek között, amelyekről a fogyasztó azt hiheti: azonosak, annak ellenére, hogy más-más országban gyártották. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) tesztjén világossá vált: például a Fanta ízletesebb és természetesebb Olaszországban, mint nálunk.

Sokkal attraktívabb a különbség, mint amire számítottam! – jegyezte meg Dömölki Lívia az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) Dagály utcai központjában megtartott alapos vizsgálat után.
 
Az élelmiszeripari-teszten három különböző országban gyártott, de – elvben – ugyanolyan minőségű termék került górcső alá. A narancsízű szomjoltók 2012. július-augusztusában kerültek az OFE kosarába Olaszországban, Szlovéniában és Magyarországon. A tüzetes vizsgálat során összehasonlításra kerültek a címkén feltüntetett információk, s a narancslétartalom, az energiatartalom, a cukortartalom, de még sorolhatnánk…

És soroljuk is! – Kétségtelenül más színű a magyar, mint a másik kettő – summázta a szakértő már a vizsgálat megkezdésekor, majd utóbb kiemelte: „az olasz Fantában nincs színezék, míg a miénkben van, méghozzá béta-karotin. Ami nem baj, csak a termék így olyan hatást kelt, mintha több gyümölcsöt tartalmazna. Ugyanakkor meglepő az is – informált Dömölki Lívia –, hogy a gyártó egy olyan igényes, válogatós piacon, mint amilyen a szlovén, beéri 3 százalékos narancslétartalommal.”
 
– Illatra a magyar termék a legkellemesebb, az olasznak fogalmazzunk úgy, hogy érdekes az illata, bár tegyük gyorsan hozzá, hogy nincs is annyira agyonaromásítva. A szlovén olyan kis semmi; amikor kóstoltam olyasmit éreztem, mintha vízben feloldottam volna egy kis narancsízű savanyúcukrot. Az olaszban egyébként más a sűrítőanyag, mint a magyarban – fűzte hozzá Dömölki Lívia az OFE vizsgálatán.

A Fanta palackokon található címkék adatai



Dömölki Livia

  Olasz Fanta Szlovén Fanta Magyar Fanta
Energiatartalom 48 Kcal, 205 KJ 38 Kcal, 166 KJ 48 Kcal, 204 KJ
Cukortartalom 11,5 g 8,5 g 11,5 g
Narancslétartalom 12% 3% 8%
Tartósítószer nincs nincs van
Szinezék nincs nincs van

No és a cukor! Ámbár a címke szerint az olasz üdítőben ez az érték annyi, mint a miénkében: 11,8 g. – Igen ám, de a narancslétartalom 12 százalékot tesz ki az itáliai Fanta esetében, míg a hazai termékbe csak 8% kerül.
 
Tartósítószer sincs minden ilyen üdítőben. Olaszországban és Szlovéniában például…

Fanta érzékszervi tulajdonságok


  Szlovén Magyar Olasz
Szín világos narancs  intenzív narancs világos narancs
Állag híg kissé sűrű kissé sűrű
Illat intenzív narancs aroma intenzív narancs aroma enyhe narancs 
Íz üres, édeskés, savanykás,narancs aroma ízű nagyon édes, savanykás, enyhén naracsos, és narancs aroma ízű kellemesen édes, savanykás, kellemes narancsos ízű

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Hozzászólások:
lufko - 2012. szeptember 21. 12:53
A gyümölcstartalom mindenhol más és más, nálunk néhány hónapja ugyancsak 3 százalék volt, mint Szlovéniában.
Angliában 8, Máltán 8, Hollandiában 6, míg Görögországban 20 százalék a Fanta gyümölcstartalma!

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez