Keresés a tartalomban:
Energia +

Megéri energiatakarékos izzóra váltani

2013. október 18., NFH/SV
Címkék: izzó energiatakarékos izzó környezetbarát CE jelölés izzólámpa
Az Unió évek óta nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát és energiatakarékos termékek szabályozására, ezért hagyományos izzók és más nem energiahatékony világítási termékek lépcsőzetes kivonását írja elő a piacról.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy a megfelelő izzók kiválasztásakor gondosan tanulmányozzák a termékek csomagolását, vagy kérjenek tanácsot az eladótól. Az olcsóbb izzó vásárlása ugyanis hosszabb távon nem jelent költségmeg-takarítást.

A vonatkozó keretirányelv szerint (az Európai Parlament és a Tanács 2009/125/EK irányelve az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelmények megállapítási kereteinek létrehozásáról) a környezetbarát tervezési követelmények azon energiafelhasználó termékekre vonatkozóan, amelyek lényeges értékesítési és kereskedelmi volument képviselnek, lényeges környezeti hatással járnak, illetve környezeti hatásuk pedig túlzott költségráfordítás nélkül lényegesen javítható.
 
Az irányelv értelmében a gyártók és importőrök kötelesek biztosítani, hogy a forgalomba hozott vagy használatba vett energiafelhasználó termékek megfeleljenek az irányelvnek és az alkalmazandó végrehajtási intézkedéseknek.
 
A gyártónak a forgalomba hozatal előtt minden termékét a környezetbarát tervezési követelményekre kiterjedő megfelelőség-értékelésnek kell alávetnie, és köteles CE-jelöléssel ellátni azokat. Fontos szabály továbbá a gyártóknak tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a termék ökológiai jellemzőiről és a környezetbarát tervezés előnyeiről.
 
A rendelet alapján, az Európa Unióban, így Magyarországon is több lépcsőben forgalomba-hozatali tilalom alá esnek a hagyományos, háztartásban használatos wolframszálas izzólámpák, az alábbiak szerint:
 
A tilalom kizárólag a megjelölt határnapokat követően forgalomba hozott – az Unió területén első alkalommal forgalmazott – termékekre vonatkozik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fenti paraméterekkel bíró termékeket az EU piacára újonnan kifejleszteni, majd gyártani, illetve importálni nem lehet. A korábban már jogszerűen forgalomba hozott és forgalmazott termékek továbbra is forgalmazhatóak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez