Keresés a tartalomban:
Elektronika

Mától csak digitálisan

A mai napon leáll az analóg tv adás

2013. október 31., NMHH/SV
Címkék: televízió digitális tv analóg adás műsorszórás set-top-box NMHH digitális átállás
A mai napon 12.30-kor befejeződik a digitális átállás, leáll az analóg földfelszíni televíziós műsorszórás Magyarországon. A átállás az ország északnyugati és délkeleti területeit érinti. Hazánk középső 14 megyéjében már július 31-én megtörtént a váltás a korszerű digitális technológiára.
A digitális átállás második ütemében érintett, szociálisan rászorulók még egy hónapig igényelhetnek támogatást az új vételi eszközökhöz vagy a tévéelőfizetéshez, mondta Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.
 
A hatóság eddig 482 ezer háztartásban mérte fel az igényeket, ezekből 145 ezren kértek segítséget, és 135 ezren már meg is kapták ezt. A legtöbben vételi eszköz, vagyis a digitális adás dekódolására alkalmas set-top-boxok és az azokhoz kapcsolódó antennák ingyenes beszerelését kérték, műholdas vételt lehetővé tevő berendezéseket elenyésző számban szereltek fel a hatóság munkatársai, a kedvezményes előfizetést igénylők száma viszont meghaladta a 10 ezret.
 
A digitális átállás érintettjei azok, akik eddig szoba- vagy tetőantennával tévéztek, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 analóg adásait fogták előfizetési díj nélkül. Ők október 31. után csak úgy tudnak továbbra is ingyenesen televíziózni, ha a meglévő tévékészülékükhöz a digitális adás vételére alkalmas jelátalakítót (set-top-box-ot) és egy antennát csatlakoztatnak, vagy műholdas vevőrendszert telepítenek. Akik az ingyenes csatornákon kívül más adásokat is szeretnének fogni, azok az előfizetéses szolgáltatások közül is választhatnak. Akik nem álltak át, azok november 3-ig egy információs képernyőt látnak televíziójukon, ami a legfontosabb teendőkről tájékoztat.
 
A szociálisan rászoruló családok számára az NMHH támogatási programot indított, annak érdekében, hogy senki ne maradjon tévéadás nélkül. A hatóság szakemberei eddig több mint 135 ezer támogatásra jogosult háztartásban szerelték be ingyenesen a digitális vételi eszközöket, vagy biztosították a kedvezményes előfizetéses csomagokhoz való hozzáférést.
 
A második ütem területén élők ugyanakkor továbbra is jelezhetik támogatási igényüket, és az átállás után még egy hónapig, november 30-ig, kérhetik a digitális vételi eszközök telepítését. Az NMHH mindenkinek segít az átállásban; folyamatosan bírálja el a kérelmeket, és a jogosultak háztartásaiban az analóg lekapcsolás után is folytatja a beszereléseket.
 
A hatóság továbbra is működteti ingyenesen hívható zöld számát (06-80-38-39-40) és információs weboldalát (www.digitalisatallas.hu).
 
Az Antenna Hungária Zrt. több éves beruházás keretében összesen 25 milliárd forintot költ a digitális földfelszíni televíziós és rádiós hálózatok kiépítésére. Az AH már eddig is az analóg hálózatot meghaladó lakossági lefedettséget biztosított a MinDig TV esetében, de az eredeti kötelezettségét túlteljesítve az NMHH kérésére további 25 átjátszóadót indít, ezzel a digitális telephelyek száma 90-re, míg a lakossági lefedettség 99 százalékra bővül. A cég felkészülten várja a digitális átállás utolsó szakaszát, az analóg lekapcsolást. Ezt követően az AH az új kapacitások rendelkezésre állásával tovább fejleszti a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatásokat és a csatornakínálatot.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez