Keresés a tartalomban:
Jog

Veszélyes termékek új adatbázisban

2012. október 24., biztositasiszemle.hu
Címkék: veszélyes termékek termékbiztonság OECD Európai Unió Global Recalls
Megkezdte működését a „Global Recalls" nemzetközi portál, melyet közös projekt keretében fejlesztett ki az Európai Unió és az OECD-országok, többek között az Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada. A weboldal világszerte lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy a piacról kivont, nem kellőképpen biztonságos termékekkel kapcsolatosan információkat cseréljenek.
A portál ünnepélyes üzembe helyezésére a nemzetközi termékbiztonsági hét eseménysorozatának részeként Paola Testori Coggi, az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatósága (SANCO) főigazgatója, Rintaro Tamaki, az OECD helyettes főtitkára, valamint Inez Tenenbaum, az USA Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának elnöke jelenlétében került sor.
 
Az új adatbázis a hatóságoknak, a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak egyaránt segítséget nyújt a termékvisszavonásokkal kapcsolatos globális szintű információk felkutatásában. A portál kitűnő példája annak, hogy az erőforrások összpontosítása révén hatékonyabban kezelhetők a termékbiztonsági kérdések. A három képviselő arra ösztönzi mind a vállalkozásokat, mind a fogyasztókat, hogy rendszeresen használják a Global Recalls portált. Mindemellett a lehető legnagyobb piaci lefedettség érdekében a világ többi országát is felszólították arra, hogy vegyenek részt a portál működtetésében.
 
Jellemző, hogy a fogyasztók egyre fokozottabb mértékben vásárolnak a globális piacon, legyen szó online vagy offline beszerzésről. Ezen az óriási piacon meg akarnak győződni arról, hogy az internet közvetítése révén nem veszélyes termékeket juttatnak el hozzájuk. Azt, hogy egy adott babakocsi vagy egy Unión kívül gyártott kerékpár megfelel-e az európai és nemzetközi szabványoknak, a vásárlók ellenőrizhetik a „Global Recalls" portál segítségével. Évente mintegy háromezer terméket hívnak vissza; ebből adódik, hogy a fogyasztóknak, a vállalkozásoknak és a hatóságoknak igen figyelemreméltó adatbázishoz biztosít hozzáférést a portál, melyet az uniós hatóságok – a RAPEX, azaz a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszere révén –, továbbá az USA, Kanada és Ausztrália hatóságai rendszeresen frissítenek.
 
A portál kereshető formátumban tartalmaz adatokat, és a globális piaci vásárlások szintjén járul hozzá a fokozott fogyasztói biztonsághoz, tudatossághoz és bizalomhoz.
 
Az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának főigazgatója, Paola Testori Coggi, az OECD helyettes főtitkára, Rinario Tamaki, valamint az USA Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának elnöke, Inez Tenenbaum megelégedésüket fejezték ki az információ megosztást elősegítő és a globális piaci fogyasztók hatékony védelméhez hozzájáruló Global Recalls portállal kapcsolatban.
 
Bővebben a Global Recalls portálról: http://globalrecalls.oecd.org/

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez