Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Laktózmentes termékek vizsgálata

A termékek többsége megfelelt

2013. november 12., NFH/SV
Címkék: laktóz-intolerancia laktáz tejcukor érzékenység Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratórium
A magyar lakosság körében – egyes felmérések szerint - legalább 30%-os gyakorisággal fordul elő tejcukor-érzékenység, ezért az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma közel 20 db „laktózmentes”-ként árusított termék vizsgálatát végezte el tejcukor-tartalom vonatkozásában.
Az ellenőrzött termékek köre széles spektrumot ölelt fel: vizsgálat alá került tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, de cappuccino por és vajas keksz minta is. A vizsgált termékek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek, ugyanis a tejcukor tartalom nem volt jelen a termékben 0,1 m/m%-nál nagyobb mennyiségben. 2 terméknél viszont a laktóz-tartalom vizsgálatánál a vonatkozó határérték közel kétszerese volt mérhető.
 
A tejcukor-érzékenység (laktóz-intolerancia) az esetek többségében nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem képes a szervezet a laktóz bontására, hanem a rendelkezésre álló tejcukor-bontó enzim (laktáz) mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy a szervezetbe juttatott tejcukor teljes mennyiségét lebontsa.
 
Mindezek alapján egyénenként nagy különbséget tapasztalhatunk a betegség fokozataival kapcsolatosan. A tejcukor-érzékenység kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket (tejtermékek, tej, vagy ezeket tartalmazó élelmiszerek) kivonjuk az étrendből.
 
Tejcukormentesnek az az élelmiszer nevezhető a vonatkozó szabvány szerint, amelynek laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 g/100 g (illetve 0,1 g/100 cm3). Amennyiben egy laktóz-intoleranciában szenvedő beteg tejcukrot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, az hasmenést, haspuffadást, esetleg hasi görcsöket okozhat.
 
A hatóság által feltárt esetekben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat bizonyosodott be, hiszen a termék jelölésén a termék összetételére vonatkozó valótlan információ („laktózmentes”) került feltüntetésre, amely a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára késztetheti, amelyet egyébként nem hozott volna meg.
 
Kiemelendő tényező, hogy a leírt jogsértések egy különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoportra (laktóz-intoleranciában szenvedők) irányultak, akik esetében a termék jelölése alapján megvásárolt, azonban nem a jelölésnek megfelelő összetétellel rendelkező termék nem csupán minőségileg jelent megtévesztést, de egészségügyi kockázattal is bírhat.
 
A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató gyártók ellen a szükséges intézkedéseket megtette, a fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mindkét esetben megtörtént.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez