Keresés a tartalomban:
Békéltető testületi hírek

Vitarendezés – a fogyasztó szabadon dönthet

2013. november 28., Budapesti Békéltető Testület
Címkék: fogyasztóvédelem fogyasztó vitarendezés békéltető testületek békéltetési eljárás jogvta
A fogyasztó dönti el a jövőben, hogy ügyében mely békéltető testület folytassa le a vitarendezésre irányuló eljárást, a fogyasztóvédelmi hatóság pedig eljár azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek megsértik a fővárosi, megyei békéltető testületekkel szembeni válaszirat-küldési kötelezettségüket – az ezt lehetővé tévő törvény 2014. január 13-én lép hatályba.
2013. november 14-én került kihirdetésre az egyes törvények fogyasztóvédelmi célú módosításáról szóló 2013. évi CLXXXIII. törvény, amely a bevezetőben említettek szerint kiemelt jelentőséggel bír mind a fővárosi, mind a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek szempontjából.
 
Meghatározásra kerül ugyanis a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvényben (a továbbiakban: Fgytv.) az, hogy a fogyasztó szabadon döntheti el, mely békéltető testület folytassa le a fogyasztói jogvita rendezésére irányuló eljárást: a megjelölt testület ugyanis az ügyben illetékességgel rendelkezik.
 
Emellett a fogyasztóvédelmi hatóság az új rendelkezések szerint ellenőrzi a fogyasztói jogvitával érintett vállalkozásnak az Fgytv-ben meghatározásra került válaszirat-küldésre vonatkozó rendelkezéseinek betartását és eljár azok megsértése esetén. A hatósági fellépés lehetőségének megteremtése a testületekkel nem együttműködő vállalkozásokkal szemben elősegíti a jogvitával érintett felek kommunikációját, ezzel pedig az egyezségek létrehozatalát is.
 
Végül, de nem utolsósorban pedig 2014. január 13-tól a Budapesti Békéltető Testület látja el hazánkban a fogyasztói jogviták online vitarendezéséről, valamint a 2006/2004/EK rendelet és a 2009/22/EK irányelv módosításáról szóló Európai Parlament és a Tanács 524/2013/EU rendelete (a továbbiakban: fogyasztói OVR rendelet) szerinti online vitarendezési kapcsolattartó pont feladatait, ennek köszönhetően Testületünk fontos szerepet tölt be majd a határon átnyúló online vitarendezés során. Ehhez kapcsolódik, hogy az Európai Bizottság létrehozza azt az új internetes honlapot (OVR-platform), amelynek jelenleg még tesztelése zajlik: e folyamat legkésőbb 2015. január 9-ig tart a fogyasztói OVR rendelet szerint. Az OVR-platform révén igénybe vehető lesz valamennyi európai uniós tagállamnak az Európai Bizottság által nyilvántartott jegyzékben megtalálható békéltető testülete a fogyasztói jogviták rendezésére: mindez olcsón, gyorsan, és a fogyasztó saját nyelvén. Így lehetővé válik, hogy anélkül kössön egyezséget egy másik uniós tagállam kereskedőjével, hogy kilépne lakása ajtaján. Ugyanígy mód nyílik arra is, hogy belföldi vita esetén kiegyezzen a Magyarországon székhellyel rendelkező kereskedővel – mindezt a világhálón keresztül. Az említett weboldalt az online adásvételi vagy szolgáltatási szerződések esetében lehet igénybe venni, emellett nem csak a fogyasztó, hanem a kereskedő is kérelmet nyújthat be a fogyasztóval szembeni ügyének rendezésére.
 
A fogyasztói OVR rendelet értelmében a kapcsolattartó pontok legkésőbb 2016. január 9-től segítséget nyújtanak a vitás felek számára többek közt a panasz és a vonatkozó dokumentumok benyújtásában, információt adnak emellett az OVR-platform működéséről és egyéb módon is elősegítik a felek és az adott békéltető testület közötti kommunikációt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez