Keresés a tartalomban:
Elektronika

Veszélyben az Android használók!

2013. november 5., itbusiness/SV
Címkék: tablet okostelefon vírusvédelem Kaspersky kémprogram
A Kaspersky Lab és a B2B International 2013 nyarán végzett közös, globális felmérése szerint az Android alapú okostelefonok és tabletek tulajdonosainak több mint fele semmilyen biztonsági szoftvert nem használ.
A felmérésben résztvevő okostelefon-tulajdonosok mindössze 40 százaléka (Európában 43 százaléka) és a tablethasználók 42 százaléka (Európában 46 százaléka) állította, hogy telepített már valamilyen biztonsági megoldást eszközére, és jelenleg is használja azt. A többi válaszadó elegendőnek találja a védelemhez az operációs rendszerbe integrált korlátozott biztonsági szolgáltatásokat, vagy bízik abban, hogy saját ösztönei megvédik a bajtól.
 
Mindeközben az Android a bűnözők első számú célpontjává vált a mobil operációs rendszerek között. A Kaspersky Lab felhő szolgáltatása, a Kaspersky Security Network szerint, a mobil eszközöket célzó jelenleg alkalmazott rosszindulatú kódminták 99 százalékát Android platformra írták. És ez a fenyegetés egyre nagyobb méreteket ölt: míg a Kaspersky Lab szakértői 2012 egészében 35 ezer rosszindulatú kódmintát azonosítottak, addig 2013 első felében ez a szám már meghaladta a 47 ezret.

Mindenki lehallgat mindent

Mostantól okostelefonjainkon is tudnak kutakodni az amerikai és brit titkosszolgálatok, miután feltörték az iPhone, Blackberry és Android készülékek rejtjelzését. A jelenleg Oroszországban tartózkodó Edward Snowden hívta fel a világ figyelmét arra, milyen kiterjedt kémkedési tevékenységet folytat az amerikai és a brit titkosszolgálat. Az idén nyáron kirobbant botrányban kiderült, hogy az amerikai hatóságok milliónyi amerikai telefonbeszélgetését lehallgatják, rögzítik, feldolgozzák – jogosulatlanul.

Két fő oka van annak, hogy a kiberbűnözők ilyen komoly érdeklődést mutatnak az Android platform iránt: a nagy népszerűség és a kiterjedt funkcionalitás. Egy rosszindulatú program sms-ek emeltdíjas számokra való küldésére kényszerítheti az okostelefont, így lopva el pénzt a felhasználó számlájáról. Továbbá kémeszközzé alakíthatja az okostelefont, amely aztán információkat szolgáltat a csalóknak a tulajdonosáról, többek között a telefonhívásairól, a levelezéseiről, valamint a közösségi és fizető szolgáltatások eléréséhez szükséges jelszavairól. Más szóval az Android alapú eszközök kommunikációs, szórakoztató és számítógépes funkciói éppolyan népszerűek a bűnözők, mint a felhasználók körében.
 
Van még egy komoly kockázat, amely kellemetlen következményekkel járhat, nevezetesen nagy annak valószínűsége, hogy az eszközök elvesznek vagy ellopják őket. Sok ember számára az okostelefonok és tabletek az elsődleges tárolóhelyévé váltak kedvenc fényképeiknek és videóiknak, a barátaikkal és családtagjaikkal folytatott levelezésüknek, a munkával kapcsolatos dokumentumaiknak, valamint más fontos információknak, amelyeknek nem szabadna rossz kezekbe kerülniük.
 
Az Android alapú eszközök használóinak javasolt, hogy okostelefonjukat és tabletjüket jó minőségű, Androidra specializált internetbiztonsági megoldással védjék.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez