Keresés a tartalomban:
Jog

Középpontban a fogyasztói csoportok

2012. november 14., GVH
Címkék: Gazdasági Versenyhivatal fogyasztói csoport magyar termék fogyasztóvédelem panaszkezelés
Az Országgyűlés elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011. évi tevékenységéről szóló beszámolóját. A kartellekkel szembeni határozott fellépést, valamint fogyasztóvédelmi területen a sérülékeny, kiszolgáltatott fogyasztók védelmét a GVH 2011-ben is prioritásként kezelte.
A fogyasztók széles körét érintő internetes ingatlan értékesítéssel kapcsolatban felvetődő aggályok miatt a Hivatal fennállása óta először indított közérdekű keresetet 2011-ben.
 
A GVH új panaszkezelési rendszert vezetett be. A megújítást az indokolta, hogy a GVH-hoz érkezett, több ezres nagyságrendű, többségében egyedi sérelmekkel kapcsolatos fogyasztói jelzések több mint 90 százaléka nem volt alkalmas eljárás megindítására. A megújult panaszkezelési eljárás következtében csak az a panasz kerül a vizsgáló irodára, amelyből nagyobb eséllyel indítható versenyfelügyeleti eljárás.
 
A tavalyi évben a GVH fogyasztóvédelmi eljárásainak legjelentősebb részét a fogyasztói csoportok elleni eljárások alkották. A fogyasztói csoportokkal kapcsolatos versenyproblémák kezelését a Hivatal 2011-ben jogszabályi szinten kezdeményezte, valamint tájékoztatásaival felhívta a fogyasztók figyelmét a fogyasztói csoportokban rejlő veszélyekre.
 
Az elmúlt évben is több olyan panasz és bejelentés érkezett a hivatalhoz, amelyben a fogyasztók azt kifogásolták, hogy egyes üzletláncok magyar termékként hirdetnek olyan termékeket, amelyek nem magyar alapanyagból készültek. 2011-ben indított „magyar termék” megjelöléssel kapcsolatos eljárásaiban - az összes körülmény mérlegelése mellett - a GVH az átlagfogyasztó szemszögéből vizsgálta azt, hogy mi a magyar, vagyis azt, hogy mit tart a fogyasztó magyarnak, ehhez képest értékelte a vállalkozások kommunikációját. A magyar termék fogalmát a GVH döntéseinek időpontjában nem határozta meg jogszabály, ugyanakkor az érdemi döntés meghozatalához erre nem volt szükség. A GVH eljárásában az fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi törvény (Fttv.) alapján járt el.
 
Fontos esemény volt az elmúlt évben a GVH lakás-takarékpénztárak piacán lefolytatott ágazati vizsgálatának lezárása. A GVH fő észrevétele az ágazati vizsgálat kapcsán, hogy az állami támogatás révén lakáspolitikai célokat is szolgáló konstrukció csak korlátozott mértékben érte el azt az eredeti célt, hogy alacsony betéti kamatok mellett biztosítson lakáscélú hitelt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez