Keresés a tartalomban:
Jog

Egymilliós bírság a Digi Kft-nek

2012. május 25., GVH
Címkék: bírság GVH tisztességételen kereskedelmi gyakorlat Versenytanács szerződéses feltételek műholdas tv set top box
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljáró versenytanácsa a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás kapcsán lefolytatott utóvizsgálatban megállapította, hogy a cég nem megfelelően teljesítette a GVH által tavaly előírt kötelezettségeket.
A GVH az utóvizsgálat eredményeként egymillió forint bírság megfizetésére és az eredeti végzésben előírt állapot betartására kötelezte a szolgáltatót.
 
Az utóvizsgálat szerint a DIGI az előírtaknak megfelelően 2011. szeptember 1-től külön díj ellenében elérhetővé tette ügyfeleinek a HDMI-csatlakozóval ellátott vevőberendezést, ezzel párhuzamosan közzétette az általános szerződési feltételekben a változásokat, amiket más módon is kommunikált az ügyfelek irányába. A szolgáltató ugyanakkor kizárólag csak akkor tette lehetővé a digitális kimenettel rendelkező beltéri bérlését vagy megvásárlását, ha az ügyfél egyidejűleg egy év hűségidőt is vállalt a tévészolgáltatásra. Emellett ha valaki már korábban is bérelt nem HDMI-kimenettel rendelkező beltérit, akkor csak úgy juthatott digitális kimenetű egységhez, ha a régi set-top boxot is megtartotta és fizette tovább annak bérleti díját.
 
A DIGI azzal érvelt, hogy az előírt egyéves hűségidő nem befolyásolja érdemben az előfizető döntését, a Versenyhivatal szerint ugyanakkor ez az érv nem állja meg a helyét. Amint az a GVH végzésében olvasható, a Versenytanács – bíróságok által következetesen megerősített – gyakorlata szerint a hűségidő alkalmazása (figyelemmel a szerződéses elköteleződés hosszabb tartamára, és a szerződés meghatározott lejárati időt megelőző felmondásának kedvezőtlen feltételeire) a szolgáltatás lényeges tulajdonságának minősül. A hivatal emellett felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy a DIGI a műholdas műsorszóró szolgáltatások esetében semmilyen más esetben nem követeli meg a hűségidő vállalását.
 
Nem a DIGI egyébként az egyetlen távközlési szolgáltató, mellyel szemben hasonló témában vizsgálat indult: A GVH tavaly decemberi végzésében az Invitelt kötelezte arra, hogy a volt FiberNet területen biztosítson HDMI-kimenettel ellátott beltéri egységeket. Az Invitel vállalta, hogy 2012. február 1-től havi díj fejében új és meglévő ügyfeleinek egyaránt kínált HDMI-csatlakozóval ellátott set-top boxokat. A vállalat a díjat azóta a szerződés időtartamától függően alakítja ki, a hűségidőt vállalt előfizetők 1500 forint bruttó havi díjért vehetik igénybe a fejlettebb beltéri egységet, határozatlan idejű szerződésnél az összeg 2332 forint.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez