Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Fogyasztói csoportok - folytatódik az átverés

2011. május 3., Kosár/GVH/PSZÁF
Címkék: fogyasztói csoport hitel hirdetés BAR lista reklám fogyasztók megtévesztése
8 millió forintos büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a HEP (Hungarian Economy Partners) Kft.-re, mert tájékoztatásaival megtévesztette a fogyasztókat. A GVH tavaly 13 eljárásban összesen 143 millió forintos bírságot szabott ki a szervezőkre, de ennek nincs különösebb elriasztó hatása. Az új cégek gomba mód szaporodnak, gyakorlatilag következmények nélkül.

Működő fogyasztói csoportok

  • Group Saving Kft.
  • Conect Trade Kft.
  • Swiss Invest 2009 Hungary Kft.
  • Euromobilien Hungary Kft.
  • IHS CONSULTING Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  • Exit Finance Constitution Kft
  • InterCash Consulting Kft.
  • Mutuo Risparmio Kft. (MR Kft.)
  • Quantum Invest Zrt.
  • Optimum Holding Hungary Kft.
  • Creditswiss Pénzügyi Szolgáltató Kft.
  • Standard Company Kft.
A GVH megállapítása szerint a fogyasztói csoportok szervezésével 2009. szeptembere óta foglalkozó vállalkozás fél éven keresztül olyan hirdetéseket jelentetett meg, amelyekben a fogyasztók részére nem, vagy nem egyértelműen adott információt a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól. A hirdetések szövegében ugyanis a szervezetek „hitelt kínálnak”, miközben eredetileg áruvásárlásra jöttek létre, és a hitelezésre nincs is engedélyük. A fogyasztói csoportoknál a tagok nem készpénzt, hanem vásárlási jogot nyerhetnek, ahhoz és a megszerezni kívánt dologhoz többnyire nem a szerződéskötéskor, hanem később, akár évek múltán juthatnak.

A kiszolgáltatottakat szedik rá

Eljárásában a versenyhivatal többek között azt vizsgálta, hogy az elsősorban az átlagosnál jóval kiszolgáltatottabb helyzetben lévő, jellemzően anyagilag megszorult, a hitelintézetek banki szolgáltatásaiból kirekesztett fogyasztókat (például BAR-listások, nyugdíjasok, alacsony jövedelemmel bejelentett egyéni vállalkozók) célzó hirdetések, tájékoztatások alapján az azokkal találkozó személyek tisztában lehettek-e a fogyasztói csoport konstrukció fenti lényeges elemeivel.
 
Az olyan nagy példányszámú lapokban, mint a Blikk, a Metropol, a Bors, vagy a Nemzeti Sport közzétett hirdetések vizsgálatát követően a GVH megállapította, hogy a fogyasztó részére kínált összeg mértékére, a futamidőre és a havi törlesztőrészletre utaló reklámok elolvasásakor a fogyasztók tévesen azt gondolhatták, hogy a reklámozott szolgáltatás igénybevétele esetén azonnal pénzhez jutnak.
 
Fontos kiemelni: önmagában az a körülmény, hogy a tisztességtelen magatartás hatására a fogyasztó felveszi a kapcsolatot a vállalkozással, már önmagában kifogásolható, hiszen ennek során a vállalkozás „meggyőzheti” a fogyasztót, „ráveheti” a vállalkozás számára előnyös döntés meghozatalára.

A bírság nem visszatartó erő

A hatóságok és a civil fogyasztóvédők több tízezerre becsülik a beszervezett ügyfelek számát, és egyre több a panaszos is. Bár évek óta szó van a betiltásukról, semmi sem nehezíti a fogyasztói csoportok szervezését. A GVH tavaly 13 eljárásban összesen 143 millió forintos bírságot szabott ki a szervezőkre, de ennek nincs különösebb elriasztó hatása. Az új cégek gomba mód szaporodnak, gyakorlatilag következmények nélkül.
 
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tavaly novemberben kezdeményezte hogy büntethetővé váljon a tevékenység, de a Kosár magazin információi szerint legközelebb ősszel veszi majd napirendjére a törvényhozás a csoportok betiltását.

Néhány gyakori kérdés a fogyasztói csoportokkal kapcsolatban:

Megbízható cégek szervezik a fogyasztói csoportokat?

A fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások általában nem rendelkeznek a reklámokban feltüntetett összegekkel. Ezek a cégek nem állnak kapcsolatban bankokkal sem, amelyek rendelkeznének ezekkel az összegekkel. A csoportszervező vállalkozás nem bank, semmilyen pénzügyi szolgáltatást nem végezhet, hitelt nem nyújthat. Kizárólag a fogyasztói csoportok szervezését és működtetését végzi. A fogyasztói csoportokba befizetett pénzek esetleges eltűnése esetén sem egyetlen hatóság, sem a bíróság nem tudja kártalanítani a tagokat.

Egyáltalán: készpénzhez jutok?

Nem. A fogyasztói csoportok nem pénzt, hanem vásárlói jogot adnak A megvásárolni kívánt autó vagy lakás értéke az az összeg, amelyre a hirdetések vonatkoznak. A hirdetésben sugalltakkal ellentétben a fogyasztói csoport tagja tehát nem készpénzhez jut, hanem a szerződésben szereplő áru vagy szolgáltatás tulajdonjogához. Ha például a tag a szerződés szerint az igényelt összeget autóvásárlásra kívánja felhasználni, akkor – ha hozzájut az igényelt összeghez – azt csak autóvásárlásra fordíthatja. Ráadásul a vételárat nem a fogyasztói csoport tagja kapja, hanem közvetlenül az autó értékesítőjének fizetik ki.

Mikor juthatok az ígért javakhoz?

Mivel a vásárlói jog elnyerésének időpontja nagyban függ a szerencsétől, ezért előre ezt nem lehet tudni. Még az is előfordulhat, hogy csak a futamidő végén, 5, 10, illetve 15 év múlva jut hozzá.

A havonta befizetett törlesztő részletek után gyűlik kamat is?

Nem. A havi befizetések nem kamatoznak, tehát ha sem a nagy összegű befizetés, sem a szerencse révén nem kerülünk rövid időn belül kiválasztásra, akkor − szemben egy banki megtakarítással − nem lesz semmilyen gyarapodásunk az időközi infláció ellensúlyozására.

Ezek szerint az is előfordulhat, hogy hosszú évekig csak befizetek, de nem jutok például lakáshoz vagy autóhoz?

Igen, sőt sajnos ez a jellemző.

Ha be szeretnék lépni egy fogyasztói csoportba, mit gondoljak végig?

Azt, hogy valóban a fogyasztói csoport-e a legmegfelelőbb módja a kívánt termék, ingatlan megszerzésének? A vásárlói jog értéke beszűkíti a lehetőségeket. Előfordulhat, hogy a fogyasztói csoport tagja csak több szerződés megkötésével juthat olyan összegű vásárlói joghoz, amire szüksége lenne. Csakhogy ekkor az egyes vásárlói jogok elnyerésének időpontja eltérő lehet, így lehetetlen azokat egyszerre felhasználni.

Ha már beléptem egy fogyasztói csoportba, és rájöttem, hogy az nem nyújt hitelt, kiléphetek belőle?

Ha a fogyasztói csoport tagja az aláírástól számított 30 napon belül meggondolja magát, és szeretné felbontani a szerződést, akkor egy tízezer forint körüli összeg kivételével a már befizetett regisztrációs díjat és havi részletet/részleteket a fogyasztói csoportot szervező vállalkozás visszatéríti. Ha „előtörlesztést” vállal a következő közgyűlésre, úgy a szerződéstől a közgyűlés napjáig állhat el. Érdemes odafigyelni arra, hogy a leendő tagoknak a szerződés megkötésekor általában 1-2 havi részletet kell befizetniük, így az elállási idejük a közgyűlés napjáig – mely akár a szerződéskötést követő napra is eshet – lerövidül. A 30 napos határidő leteltével, vagy a közgyűlés után a fogyasztói csoport tagja csak rendes felmondással szüntetheti meg a szerződést. Ilyenkor azonban a regisztrációs díjat nem, a már befizetett havi részletet/részleteket pedig csak a futamidő végén, de kamatok nélkül kapja vissza. Az a tag, aki kiválasztásra került, és hozzájutott az általa megszerezni kívánt vagyontárgyhoz, a szerződést rendes felmondással nem szüntetheti meg, amíg a szerződésben meghatározott valamennyi fizetési és egyéb kötelezettségeinek maradéktalanul eleget nem tett.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Hozzászólások:
citymetal2009@gmail.com - 2011. július 5. 9:19
2011 05 21.-én Kötöttem szerződést a Holding KFT-vel a Debrecen Darabos u 16 szám alatt található volt irodában. A hölgy aki a szerződést meg kötötte velem egy Balla Gizella aláírást tanúsító bélyegzőt használva készítette el a szerződést. Tájékoztatása szerint 2011 06 10.-én kell érdeklődnöm a kért összeg folyósítása végett.
A megadott időpontban /2011 06 10 / az iroda már nem működött a telefonos elérhetőségek már nem működtek. Az ablakra kifüggesztve látható tájékoztatás szerint a legközelebbi iroda Nyíregyházán található. A Nyíregyházi irodában bár a Biztonsági őr tájékoztatása szerint zárva vannak, de kisebb agresszivitást tanúsítva szóba álltak velem és közölték a Budapesti PF: címet mondván, hogy oda kell írni és panaszt tenni. Ez is megtörtént de semmi hatás, telefonszám nincs Email cím nincs.
És a meglepetés / hideg zuhany / a Balla Gizella már négy éve elhunyt amit kis utánajárással tudtam kideríteni. Mi ez ha nem csalás?
Kérem a sorstársaimat jelentkezzenek hátha tudunk valamit közösen tenni az ügyünkben.
oszkaro@freemail.hu
Köszönettel S.I.
hazai53 - 2012. március 14. 10:24
Én csak most találtam rá erre a cikkre, de szeretnék hozzászólni.
2011. novemberében megkötöttem egy szerződést a Standard Company Kft-vel. 1 millió forintot szerettem volna felvenni. Kifizettem egy bizonyos összeget, és ígéretet kaptam, hogy a két ünnep között, de legkésőbb január elején kezemben lesz a pénz. A cég azonban azóta bezárt, telefonban nem lehet elérni őket, a cégbejegyzés szerinti címen nincsenek. A fiókiroda az ajtóra tett hirdetés szerint bezárt az ünnepek idején, de január végén kinyit. Az kiírt nyitás napján ott voltam, de más nem. Az iroda továbbra is zárva volt, és nem sokkal később a január végéből február vége lett, de továbbra is zárva vannak, és most már a bútorok is eltűntek.
Velem együtt már hárman vagyunk, és kérem azok jelentkezését, akiket szintén megkárosított ez a cég: hazai53@freemail.hu
Plájás Sándor - 2012. május 30. 15:14
Tisztelt Sorstársak!
2011 03 16.-án fizettem be a Standart kft pénztárába a regisztrációs díjat és az első törlesztő
részletet.Egy Braun Anna nevű hölgy azt ígérte, hogyha bevállalok 6 hónap előtörlesztést az
igényelt összeget a következő hónapba megkapom. A következő hónapban viszont egy csekket kaptam
a következő részlet befizetéséről,ügyelve arra,hogy a szerződéstől számított 30 nap elteljen.
Természetesen reklamáltam (személyesen) mire a fent nevezett hölgy közölte, hogy csak a tőkerészt
kaphatom vissza, azt is csak úgy ha levélben küldöm el. A levelet tértivevénnyel 2011.10.04.-én
elküldtem. Azóta se kép se hang. Mind ez történt a Standart Company Kft-nél Bp Rákoczi út 13
Remélem a történet nem égbe kiáltott üvöltés.

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez