Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Lesz-e változás az óvodai étkeztetésben?

Készülő új rendelet

2011. március 11.
Címkék: gyermek étkeztetés gyümölcs egészséges táplálkozás magas sótartalom OÉTI
Előkészítés alatt áll az a rendelet, ami új alapokra helyezné az itthoni közétkeztetést. Az eddigi szabályozás csupán korcsoportonkénti ajánlásokat tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy milyen életkorban, mennyi tápanyagot kellene, hogy tartalmazzon egy óvodai vagy iskolai étkezés. Az új rendelet nem csak ajánl - elő is fog írni.
Az új szabályozás részben az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) sürgetésére is jön létre. Az intézet 2009-es felmérése sivár képet festett a közétkeztetésről, ezen belül is az óvodáskorú gyerekek elé kerülő ételekről. A jelentés szerint a mai óvodások többsége nem jut elegendő gyümölcshöz, fehérje és -tápanyagdús ételhez, pedig az egészséges étkezést minél fiatalabb korban el kellene kezdeni.
 
„Az önkormányzat jó esetben megversenyezteti a szolgáltatókat. Ha a fenntartó alkalmaz dietetikust, lehet szempont az, hogy a közétkeztető cég, milyen minőségi kritériumok alapján állítja ki az ebédet, de ha nincs ilyen, akkor az első szempont, hogy a cég milyen olcsón tudja elkészíteni azt – mondja Dömölki Lívia az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-szakértője.
 
Az étkezésekre jutó fejkvóta, önkormányzati, állami és szülői hozzájárulásból áll össze, melynek összege az OÉTI felmérése szerint napi 259 forint. Ebből kellene kihozni napi háromszori egészséges étkezést a gyerekeknek.

Kevesebb zsír – több gyümölcs?

A szakemberek szerint korlátozni kell a magas sótartalmú úgynevezett kényelmi termékek (ételízesítők és feldolgozott élelmiszerek) használatát, növelni kell a tej és natúr tejtermékek mennyiségét, és alacsony só- zsír- és cukortartalmú ételeket kell használni. Cukros tea és szörp helyett csapvizet és ásványvizet, naponta egyszer pedig zöldséget és gyümölcsöt kellene felszolgálni a gyerekeknek.
 
Bár az OÉTI és az ÁNTSZ időnként ellenőrzi a közétkeztetést, az ételt szállító cégek a jelenleg érvényes rendeletet ajánlásait vagy betartják, vagy sem. „Ha egy cég nem teljesíti a szerződésben foglaltakat és nem hozza a rendelet szerint előírt tápanyagokat, akkor fel kellene bontani vele a szerződést” - véli Dömölki Lívia.
 
Az említett vizsgálat szerint viszont az óvodákban a húsfelhasználás hatvan százalékkal több az ajánlottnál, a zöldség és a gyümölcs viszont jóval kevesebb.
 
A vizsgált 34 óvodából kettő kínálatában csupán egyszer jelent meg a nyers zöldség a 10 nap alatt, de pozitívumként, volt olyan óvoda is, ahol 16 alkalommal kaptak a gyermekek zöldséget nyersen. Hasonlóképpen a gyümölcsök mennyisége is 24%-kal elmaradt a 2007-es rendeletben javasoltaktól. A 10 nap alatt átlagosan 4-szer kaptak a gyerekek nyers gyümölcsöt – áll az OÉTI vizsgálat jelentésében. Az óvodákban a gyümölcsadagokat sokszor szülői hozzájárulással oldják meg.

„A gyümölcs az, ami ritkábban van, ezt 90 százalékban a szülők intézik” – mondja egy fővárosi szülő. „A „gyümölcsnaptárban” minden szülő sorra kerül egyszer egy hónapban. Én legutóbb vittem két kiló almát az oviba.” – ecseteli a rendszert a fővárosi anyuka.
 
Bár a szülők a legnagyobb arányban zöldséggel és gyümölccsel járulnak hozzá a gyerekek étkezéséhez, ritkábban, de visznek az óvodákba édességeket, rágcsálnivalót is, ami tovább növelheti a gyerekek cukor- és sófogyasztását.
 
Persze az új rendelet nem pótolhatja a szülői gondoskodást. Az élelmiszer szakértő szerint nagyon sok múlik a szülői hozzáálláson is, meg kellene kérdezni a gyerekektől minden nap, hogy mit ettek aznap, és hogy mit és milyen körülmények között fogyasztottak el. Nem utolsósorban pedig törekedni kellene az otthoni egészséges étkezésekre is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez