Keresés a tartalomban:
Elektronika

Új energiacímkék a háztartási gépeken

2011. március 5., KOSÁR
Címkék: energia környezet háztartás
Módosulnak a termékek energia-besorolását jelző címkék, a televíziókra pedig először kerül ilyen osztályozás.
Az Európai Unióban kötelező szabályozás révén a vásárlók több és pontosabb információt kapnak a berendezésekről - hangzott el az európai háztartásigép-gyártók szervezetének (CECED) sajtótájékoztatóján.
 
A gyártási technológia fejlődésével az energiacímkére vonatkozó szabályozás elavult, ezt mutatja, hogy a boltokban kapható készülékek több mint 90 százaléka a legfelső osztályba tartozik, a címke ezért már nem nyújt információt a készülékek közti különbségekről - mondta Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője. Az új címke valamennyi készülékcsoportnál az éves energiafogyasztásról tájékoztat, és bővül a kategóriák, energiaosztályok száma, a mezőnyt így jobban szét lehet húzni. Az egész EU-ban egységes címke a zajszintről is tartalmaz adatokat, és a feliratokat ábrák helyettesítik.
 
Bővül a készülékek köre is, az év végétől kötelező szabályozás értelmében a televíziókon és a borhűtőkön is lesz majd energiacímke - mondta Mészáros Fanni. Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési minisztérium zöldgazdaságért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára hozzátette: az EU arra törekszik, hogy tovább bővüljön a címke alkalmazási területe, így a jövőben a porszívótól a hajszárítóig egyre több háztartási készüléken lesz majd energiacímke.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Hozzászólások:
hozzászóló - 2011. március 5. 21:32
Sok szó esik az energia takarékos háztartási készülékekről, de arról senki nem beszél, hogy pl: egy mosógép max: 5-10 évet bír, szemben a korábbi mosógépekkel, melyek 20-30 évet(pl: hajdu energomatok, minimatok) is kibírtak. Igaz ezek nem voltak energia takarékossak annyira. Most az energia takarékosság arról is szól, hogy egy energia forrás előállításához kevesebb környezet károsítás kapcsolódjon. Mivel az új háztartási gépek nem bírnak ki sok időt, így lehet, hogy energia takarékosabbak, de gyakori cseréjükkel-kidobásukkal nő a környezet szennyezés. Ugyanis az új gépekben az alkatrészek többsége műanyag, ami nem 4-5 év alatt, ha nem több évtízed alatt bomlik le.

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez