Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Jön a klónozott szalámi?

Kosár/Bruxinfo
Címkék: élelmiszer Európai Unió vita klónozás értékesítési tilalom klónozott állatok
Magyar álláspont szerint hátrányosan érintené a fogyasztókat és további áremelkedéshez vezetne a klónozott állatok természetes úton világra jött utódainak értékesítési tilalma. Ez ugyanis a marha-, a sertés- és a tejtermékek kereskedelmi tilalmát eredményezné.
Megállapodás nélkül szakadtak meg az Európai Parlament és a Tanács közötti egyeztető tárgyalások az új élelmiszerekről szóló rendelet módosításáról.
 
„Egyszerűen hihetetlen, hogy a Tanács, mely ugyanazokból a politikai pártokból áll, mint a Parlament, nem tud egyetérteni a Parlamentnek a klónozott állatok és azok utódainak húsából készített ételek tilalmát szorgalmazó álláspontjával” – áll a képviselők közös közleményében. Ugyanilyen hihetetlennek nevezték, hogy a Tanács figyelmen kívül hagyja a közvélemény álláspontját, valamint a klónozással összefüggő etikai és állatjóléti problémákat. A képviselők világossá tették: ha a Tanács és a Bizottság a jövőben is kizárólag a kereskedelmi érdekeket követi, akkor a Parlament nem megy bele semmiféle megállapodásba.
 
A magyar álláspont szerint a tilalom nem csak a fogyasztókat érintené hátrányosan (a növekedő árak miatt), de a gazdálkodásból élőket is, mivel a kereskedelmi partnerek várhatóan válaszlépéseket alkalmaznának. Fazekas Sándor szakminiszter szerint ha az EP javaslatát követnék, akkor minden egyes szelet sajt vagy szalámi esetében egy-egy családfát kellene rajzolni, ami a gyakorlatban nem kivitelezhető.
 
A magyar elnökség közleményéből egyébként kiderül, hogy az elnökség jelezte, készen áll a vita folytatására. A következő egyeztetési fordulót várhatóan március 28-án tartják; a megállapodásra szabott határidő lejárta miatt ez lesz a felek utolsó esélye arra, hogy közös nevezőre jussanak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez