Keresés a tartalomban:
Életmód

A víz világnapján

Az ivóvíz jövője a tudatos felhasználásban és a megfelelő tisztításban rejlik

2012. március 20.
Címkék: víz Víz Világnapja szennyvíz csatorna tisztítatlan víz
Bár a legtöbb európai egyelőre viszonylag könnyen hozzájut a tiszta ivóvízhez, a vízfelhasználás csökkentése iránti tudatosság évek óta folyamatosan javul. E tudatosságot a jövőbe tekintve tovább kell növelni, amire jó alkalmat kínál a Víz Világnapja is.
Közel két évtizede annak, hogy az ENSZ javaslatára március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját. A vízről való gondolkodás egyre aktuálisabb, hiszen a világon élő több mint hétmilliárd emberből egymilliárd nem jut rendszeresen ivóvízhez. A Föld lakóinak több mint harmada, mintegy 2,4 milliárd ember csak tisztítatlan vizet használ.

A víz megújuló, de véges erőforrás

  • Semmi olyasmit ne juttassunk a szennyvízcsatornába, ami nem odavaló
  • Ne dobjunk bele se ásványi, se növényi olajat, vagy olajszármazékot, szilárd hulladékot, vagy műanyagot.
  • Ne öntsünk hulladék anyagokat a vécécsészébe.
  • Tartózkodjunk a háztartásban a szélsőséges higiéniától.
  • Ami otthon minden baktériumot elpusztít, az a vízkezelésben alkalmazott hasznos baktériumokat is elpusztítja a víztisztító telepen.


Magas hegyi természetes tisztavíz-tárolók híján Magyarország csak a felszín alatti vizekből, valamint olyan, nagy felületű felszíni vízbázisokból nyerhet tiszta vizet, mint a Duna, a Tisza vagy a Balaton.
 
Fontos megérteni, hogy a víz megújuló, de véges erőforrás – mondja Franz Geiger, a víztisztító vegyi anyagok gyártásával foglalkozó Donau Chemie AG vezérigazgatója. Az eső, a felszíni és felszín alatti vizek mind, mind ugyanannak a körforgásnak a részei: nem vehetünk el az egyikből úgy, hogy közben azt gondoljuk, a többi érintetlen marad.
 
Nemcsak a Víz Világnapján, de a hétköznapokban is gondolnunk kell arra, mivel tehetjük hatékonyabbá a vízfelhasználást mindennapi életünk során – mondja Franz Geiger. Ne feledjük, hogy minden egyes liter szennyezett olaj vagy minden kiló szilárd hulladék, amit a szennyvízcsatornába juttatunk, hozzájárul a vízdíj folyamatos emelkedéséhez.

A szennyvíz sem hulladék

A szennyvízből kivont anyagokból iszap képződik, amelyet a szennyvíz eredetétől függően különféle célokra lehet felhasználni, foszfát- nitrogén- és széntartalma miatt, például műtrágyát lehet belőle előállítani. Az iszapot esetenként hulladékégetők tüzelőanyagként, vagy a cementiparban adalékanyagként is hasznosítják. A közeljövőben, amikor a világ természetes foszfátlelőhelyei kimerülnek, a szennyvíziszap az egyik legfontosabb foszfátforrássá válik majd.
 
A szennyvízhasznosítás terén a kihívás az, hogy miként lehet majd a szennyvíztisztító telepekből kibocsátott vizet – természetesen további tisztítási fázisok után – ivóvízforrássá átalakítani. E cél elérésére kell törekedni elsősorban a világ sivatagos régióiban, ahol a jó minőségű ivóvíz beszerzése ma majdnem lehetetlen küldetésnek tűnik – hangsúlyozza Franz Geiger.





Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez