Keresés a tartalomban:
Elektronika

Júliustól újra csökkennek a barangolási díjak

2012. március 29., Bruxinfo
Címkék: barangolás roamint digitális menetrend EU sms mobiltechnológia Európai Parlament Európai Bizottság
Két éven belül a jelenlegi ár körülbelül felére csökkennek az EU-ban a mobilhívások és az sms-küldések díjai, és 1 megabájt adat mobiltechnológiás letöltése sem kerülhet majd 20 centnél többe. Többek között erről állapodtak meg szerdán a három uniós intézmény képviselői, megnyitva az utat az új roamingrendelet elfogadása előtt.
Eredménnyel zárultak szerdán a dán soros elnökség, az Európai Parlament és a Bizottság között a háromoldalú egyeztető tárgyalások az új roamingszabályokról, amelyek a következő két évben fokozatosan tovább faragnak majd a mobilhívások, az sms-küldések és a mobil adatletöltések jelenlegi díjszabásán.
 
A kompromisszum értelmében egy megabájtnyi adat mobiltelefonon történő letöltéséért 2012 július 1-től nem lehet többet felszámolni 70 centnél, 2013 júliusától 45 centnél, 2014 júliusától pedig maximum 20 centet számlázhatnak ki ezért a szolgáltatásért a mobilszolgáltatók. Ez azért figyelemre méltó, mert a mobil adatletöltésnek jelenleg nincs egy felső árszabása.
 
A jelenlegi szabályok értelmében egyperces mobiltelefonos beszélgetésért maximum 35 centet lehet felszámolni az EU-ban. A beszélgetési díj idén július 1-től 29 centre, majd 2014 júliusától már 19 centre csökken majd, lényegében megfeleződik. A hívásfogadásért idén júliustól nem lehet majd 8 centnél többet felszámolni. Egy sms küldésének a költsége is csökkenni fog a jelenlegi maximális 11 centes tarifáról előbb idén júliustól 9, majd 2014 júliusától már 6 centre, a költségek tehát itt is feleződnek.
 
A megállapodást előreláthatóan májusi plenáris ülésén hagyja jóvá hivatalosan is az Európai Parlament, majd ezt követően a Tanács, hogy a szabályok már július 1-jén hatályba léphessenek. Az EP emlékeztet arra, hogy az új rendelet az európai digitális menetrendben lefektetett célokat kívánja megvalósítani, melyek szerint a barangolási díjakat 2015-ig teljesen összhangba kell hozni a belső nemzeti tarifákkal.

Az EP TV kapcsolódó videója:


„Örvendek, hogy a Tanács elfogadta a Parlament arra vonatkozó igényét, hogy a telefonhívások, sms-küldések és az adatroaming rendkívül magas díjait csökkentsük. A javasolt tarifasapkák megfelelő mozgásteret biztosítanak a nagy- és a kiskereskedelmi árak között, olyan versenyfeltételeket teremtve, ami lehetővé teszi új szereplők belépését a piacra. A megállapodás javítja az átláthatóságot és megkíméli a fogyasztókat a sokkoló számlázásoktól, így a jövőben nem kell majd attól tartaniuk, hogy horribilis összegeket számláznak ki nekik akár a külföldi, akár az EU-n belüli hívásokért” – jelentette ki Angelika Niebler, az EP-jelentés német néppárti raportőre.
 
„A fogyasztóknak elegük van a magas roamingdíjakból. Az új megállapodás hosszú távú szerkezeti megoldást nyújt számunkra alacsonyabb árakkal, szélesebb választékkal és egy új, intelligens megközelítéssel az adatletöltést és az internetes szörfölést illetően. Az előnyöket a nyári szünettől érzékelni lehet majd, 2014-től pedig a legjobb kínálatokból válogathatnak majd a fogyasztók” – mutatott rá Neelie Kroes, a digitális menetrendért felelős bizottsági tag.
 
Az újdonságok közé tartozik, hogy 2014. július 1-től a fogyasztók eredeti telefonszámuk megtartása mellett egy a hazai mobilszolgáltatónál kedvezőbb feltételeket kínáló külön szerződést köthetnek a roamingszolgáltatásról. Valahányszor egy fogyasztó átlépi az államhatárokat, telefonja automatikusan az általa választott roamingszolgáltató hálózatára kapcsolódik majd rá. A fogyasztóknak arra is lehetőségük lesz, hogy az általuk meglátogatott országban közvetlenül kiválasszanak egy helyi hálózatot a roaming adatletöltés céljából.
 
2012 júliusától a saját hálózattal nem rendelkező virtuális mobilszolgáltatók és viszontértékesítők szabályozott nagykereskedelmi áron minden további nélkül hozzáférhetnek majd más szolgáltatók hálózataihoz annak érdekében, hogy a belföldi mellett roamingszolgáltatásokat is nyújtsanak az ügyfeleiknek. A Bizottság szerint ez nagyobb versenyt generál majd a szolgáltatók között és arra ösztönzi majd őket, hogy vonzóbb roamingárakat és szolgáltatásokat ajánljanak a fogyasztóknak. Miként a Bizottság közlemény megjegyzi, először fordul elő, hogy az EU egy versenycentrikus strukturális változtatás révén a piacon a magas roamingdíjak jelentette probléma gyökerét kezeli.

Az új szabályozás az adatroaming esetében is új, versenyképes ajánlatok előtt nyitja meg az utat, lehetővé téve egyúttal az okos telefonok, a netbook-ok és a táblák újszerű alkalmazását. 2014 júliusától a felkeresett ország mobil szolgáltatóinak lehetőségük lesz arra, hogy saját hálózatukon keresztül közvetlenül kiajánlják roamingszolgáltatásaikat, amelyeket a fogyasztók előzetesen vagy a helyszínen kiválaszthatnak.
 
Az új szabályok értelmében a fogyasztók akkor is tájékoztatást kapnak majd a roamingdíjakról, ha az EU-n kívülre utaznak. Ezzel elkerülhetik a sokkoló számlákat, amiért okos telefonjukat külföldön használták. Július 1-től az EU határain túlra utazók figyelmeztető üzenetet, emailt, vagy egy felbukkanó ablakot kapnak majd, ha az általuk letöltött adatok az 50 eurós határhoz közelítenek. A fogyasztók ha úgy kívánják, megerősíthetik, hogy látták a figyelmeztetést, de folytatni kívánják a roamingot.
 
Az új tarifasapkák az európai távközlési hatóság, a BEREC által még februárban megadott roamingszolgáltatásokra vonatkozó ipari költségeken alapulnak. A nagykereskedelmi ársapkát a szolgáltatásnyújtás becsült alapköltsége alapján határozták meg, míg a kiskereskedelmi (fogyasztói) ársapkát olyan szintre lőtték be, ami még vonzóvá teszi a beruházásokat az alternatív roamingszolgáltatásokba és az új piaci belépők számára.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez