Keresés a tartalomban:
Életmód

A tüdőgyógyász sem rajong az e-cigiért

2012. március 13., Schäffer Dániel
Címkék: e-cigaretta kockázat egészség gyógyszer NFH vizsgáálat hatósági engedélyezés akkumulátortöltő nikotin
A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága közleményben tudatta, hogy az elektromos cigaretták egészségre gyakorolt hatása számos kockázatot hordoz, és a legújabb vizsgálatok az egészségre ismerten káros anyagokat mutattak ki az összetevőik között. De mi a véleménye a legújabb csodamódszerről a tüdőgyógyászoknak?
A NEFMI szerint a cigaretták legfőbb kockázatát az jelenti, hogy már egy patronjuk is halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat. A jelenleg boltokban-aluljárókban kapható termékek minősége és megbízhatósága az esetek többségében nem garantált, így a fogyasztó egy nem megfelelően működő e-cigaretta esetében nem tudhatja pontosan, hogy mennyi nikotint visz be a szervezetébe, vagy milyen egyéb az eszközzel kapcsolatos, testi épséget veszélyeztető (például robbanással járó) technikai probléma merülhet fel.
 
A közleménnyel Dr. Kovács Gábor a Korányi Intézet osztályvezető főorvosa, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) elnöke egyetért. A társaság elsődlegesen azt javasolja, hogy a leszokás megkezdésekor forduljunk háziorvosunkhoz, vagy egy dohányzás-leszokást segítő szervezethez. A MTT használatra javasolja a nikotinos tapaszt, a rágógumit, vagy a szopogató tablettát. Ezzel a módszerrel minden ötödik leszokási kísérlet lehet tartósan sikeres.
 
A nikotin olyan farmakológiai anyag, amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik. E szerint az e-cigarettának keresztül kellene mennie a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó hatósági eljáráson, alkalmazásuk pedig a dohányzásról történő leszokás részeként az orvos vagy gyógyszerész tanácsa alapján/felügyelete mellett történhet.

Az e-cigikkel kapcsolatban március elsejétől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is vizsgálatot indított. A laboratóriumban a hatóság azt vizsgálja, hogy a cigarettákhoz tartozó akkumulátortöltők megfelelnek-e az érintésvédelmi követelményeknek, hogy rendeltetésszerű használatuk során nem jelentenek-e kockázatot.
 
Az e-cigit alternatív nikotinpótló eszközként reklámozzák, olyan termékként, amely segítséget nyújt a leszokásban – azonban ez egyáltalán nem garantált. Az NFH így a termék tartozékainak vizsgálata mellett ellenőrzi az e-cigaretták forgalmazóinak reklámtevékenységét is. „Jogszabályt sért az olyan tartalmú reklám, amely az e-cigarettát egészséges termékként hirdeti, illetve amelyik fogyasztása esetén a kockázat hiányára vonatkozó megállapításokat tartalmaz” – közölte a hatóság. A nikotintartalmú elektromos cigaretták forgalomba hozatala és értékesítése a gyógyszerszabályozás megkerülésével jogszabályellenes tevékenység.
 
A hazai „hivatalos” szigor nem egyedülálló: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is nyilvánvalóvá tette, hogy az elektromos cigarettát nem tekinti a dohányzásról történő leszokás legitim eszközének, hiszen nincs bizonyíték, amely igazolná ezen eszközök biztonságosságát és a leszokást elősegítő hatásosságát.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez