Keresés a tartalomban:
Életmód

A cukorbetegség visszaszorítása a cél

2012. március 20., EP Hírek
Címkék: Európai Parlament cukorbetegség inzulin diabétesz-stratégia
Bár a cukorbetegség diagnosztizálásához egy csepp vér is elég, sokan nem tudják, hogy cukorbetegek. A megelőzés, a diagnosztika és a kezelés javítása érdekében uniós diabétesz-stratégia kidolgozását sürgeti az Európai Parlament.

A nem kezelt vagy későn diagnosztizált cukorbetegség súlyos betegségek kiváltó oka lehet. Az EU-ban jelenleg mintegy 32 millió cukorbeteg van, ez a szám pedig a jövőben csak nőni fog az egyre inkább öregedő népesség miatt.
A 20 és 79 év között népesség 10%-a cukorbeteg az EU-ban, és ez a szám becslések szerint 2030-ra elérheti a 16,6%-ot is. Évente mintegy 325 ezer elhalálozás oka között szerepel a cukorbetegség. Kétpercenként hal meg valaki valamilyen, ehhez a betegséghez köthető okból. A betegség a tagállamok egészségügyi kasszáját sem kíméli: a kiadások 10%-a köthető a cukorbetegséghez. Figyelemre méltó, hogy a cukorbetegek fele nem is tudja, hogy beteg.

A megelőzés a legfontosabb

A cukorbetegségnek két fő fajtája van. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén egy autoimmun reakció következtében a hasnyálmirigy nem képes megtermelni a szükséges inzulint. A 2-es típusú cukorbetegség esetén nem áll le az inzulintermelés, de az vagy elégtelen, vagy nem reagál rá a szervezet. A cukorbetegség ez utóbbi típusa a gyakoribb, kialakulása viszont egészséges életmóddal megelőzhető. A dohányzás, a nem megfelelő étrend, a mozgáshiány és az alkoholfogyasztás mind növelik kialakulásának esélyét.

Uniós stratégia

Az EP szerint egy olyan uniós diabétesz-stratégiára van szükség, amely a megelőzésre, a kezelésre és a kutatásra egyaránt összpontosít. Nemzeti programokat kell kialakítani, és megfelelő forrást kell biztosítani a cukorbetegséggel kapcsolatos kutatásoknak. Ez például az 1-es típusú cukorbetegség okainak feltárásában segíthet.

Cukorbetegség, korunk egyik csapása, a videó itt megtekinthető:(Europa TV video)

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez