Keresés a tartalomban:
Jog

Nem árt az óvatosság az üdülési klubokkal

2012. március 7., Pénzcentrum.hu/Kosár
Címkék: üdülési jog reklámüdülés csalás
Múlt héten kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a két brit állampolgárnak a pere, akik a vád szerint üdülési joggal összefüggő csalással több mint 430 embert tévesztettek meg Magyarországon.
A 16 ezer(!) oldalnyi nyomozati anyag alapján készült vádirat szerint a két csalással vádolt férfi valótlanul állította magáról, hogy tenerifei üdülési joghoz kapcsolódóan egy a Kanári-szigeteken lévő szálloda által felajánlott reklámüdülésen vehetnek részt azok, akik elfogadják ajánlatukat. A sértetteknek ezért fejenként 15 ezer forint regisztrációs díjat kellett befizetniük, néhányan több ember után nagyobb összegeket is befizettek.
 
Az ajánlat szerint az ügyfelek 18 hónapon belül elutazhattak volna, vagy visszakapták volna a pénzüket. A vád szerint azonban egyik sem történt meg.
 
A két brit férfi 431 sértettől összesen 19 millió 85 ezer forintot vett át 2003 decembere és 2005 novembere között, azonban azt magyarországi tartózkodásukra, irodájuk üzemeltetési költségeire fordították, a Kanári-szigeteken lévő szállodával pedig nem álltak kapcsolatban. Körülbelül 10 ember utazhatott el a Kanári-szigetekre, néhány sértettet pedig már kárpótoltak a vádlottak.
 
Az elsőrendű vádlott úgy nyilatkozott, hogy nem érzi magát bűnösnek csalás bűntettében. Mint elmondta: az ügy hátterében sikertelen üzleti tevékenység és nem bűncselekmény állt. Hozzátette: jogilag nem érzi magát felelősnek az ügyfelek elvesztett pénze miatt, mert álláspontja szerint ez az azóta már tönkrement cég felelőssége lett volna. Az elsőrendű vádlott hangsúlyozta: nem üdülést ajánlottak fel, hanem üdülési ajánlatot ígértek 18 hónapon belül.
 
A vádlottak védője emlékeztetett rá, hogy a magyarországi cég működése során körülbelül 1000 család fizette be a regisztrációs díjat, ám panaszt alig felük tett.
 
Fontoljuk meg az alábbiakat, ha kedvező üdülési ajánlatot kapunk:
 
• Kezdjünk el gyanakodni, ha ingyenes, vagy nagyon kedvező árú ajánlatokat kapunk, akár interneten keresztül.
 
• Ha mégis szerződnénk, mindig kérjük ki egy független jogász véleményét a szerződésről - annak aláírása előtt;
 
• Tanácsos nem helyben aláírni a szerződést, hanem néhány napos gondolkodási időt kérni;
 
Gondoljuk át az üdülési klubokkal kötött szerződések anyagi következményeit, különösen arra tekintettel, hogy szinte lehetetlen a termékeket újraértékesíteni;
 
• Óvakodjunk az üdülési jogokat újraértékesítő cégektől is, hiszen itt is ki vagyunk téve a csalás veszélyének.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez