Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Kell-e tartani a Coca Colától?

2012. március 16., Schäffer Dániel
Címkék: karamell Coca Cola mérgezés rákkeltő
Napokban felröppent a hír, hogy a Coca-Cola megváltoztatja receptúráját egyes italaiban használt karamell-színezék miatt, amely káros vegyületeket tartalmaz. A Kosár Online-nak nyilatkozott a Coca-Cola képviselője, amiből kiderül: a receptúrán nem, csupán a gyártási folyamaton fognak változtatni.
Az amerikai Center for Science in the Public Interest (CSPI) amerikai tudományos közhasznú szervezet kutatásai nyomán ismét a 4MEI-t (4 – metil - imidazol) tartalmazó karamell színezék betiltását szorgalmazza az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatalnál (Food and Drugs Administration, FDA), mivel az véleménye szerint rákkeltő hatású.
 
Mint arról korábban beszámoltunk a CSPI szerint a „karamell színezék” az italok címkéin legalábbis félrevezető, mivel színezékként ammóniát vagy szulfitot használnak fel a folyamat során. Pontosabb lenne az „ammónia felhasználásával készült karamell színezék” megfogalmazás.
 
– A karamellizálás során ennél az eljárásnál ammóniumot és szulfitokat használnak, ennek során olyan vegyületek szabadulnak fel, melyek az emberi szervezetre károsak lehetnek. Betiltva ugyan nincs ez a típusú színezék, de a káros anyagok miatt korlátozzák a felhasználását – mondta el Dömölki Lívia az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-szakértője.
 
A Pepsi bejelentette, hogy Kaliforniában már áttért a kevesebb színezőanyagot tartalmazó termékek gyártására, és tervei szerint a többi országban is e szerint fog eljárni. Az állam élelmiszerbiztonsági szabályozásban ugyanis az a gyakorlat, hogy ha egy termék rákot okozó összetevőket tartalmazhat, akkor kötelező feltüntetni rajta a ’must carry’ figyelmeztető címkét. A kaliforniai rendelet szerint a Coke, a Pepsi és más karamellel színezett üdítőitaloknak viselnie kellene a figyelmeztető feliratot.
 
A gyártás megváltoztatására készül a Coca-Cola is. – Megkértük karamell-gyártó partnereinket, hogy módosítsák saját gyártási folyamataikat annak érdekében, hogy csökkentsék a karamellben található 4-MEI mennyiségét, de ennek semmilyen hatása nincs a receptúrára” – informálta a Kosár Online-t Andok Ágnes, a Coca-Cola Magyarország Szolgáltató kft. kommunikációs vezetője.
 
Andok hozzáfűzte, hogy „a pontos időzítésen a kollégák jelenleg is dolgoznak, de fontos megjegyeznünk, hogy minden, a termékeinkben használt karamell színezék biztonságos, és emberi fogyasztásra alkalmas!” A kólacég képviselője kiemelte azt is, hogy az üdítőóriás az évek során időről időre továbbfejlesztette gyártási folyamatait, de soha sem változtatott titkos receptúráján.
 
Azt az élelmiszer szakértő is elismeri, hogy nehéz bizonyítani, ha valaki a színezék miatt kapott daganatos megbetegedést, ehhez valószínűleg nagy dózisban kellene az italt fogyasztani. Az FDA szerint napi, több mint ezer üveggel. A CSPI ezzel azonban nem ért egyet: a szervezet szerint rákkeltő színezéknek egyszerűen nincs helye az élelmiszer-ellátásban. – Noha létezik káros anyagoktól mentes karamellizálás is, de ezektől a színezékektől jóval világosabb lenne az ital – rögzítette Dömölki Lívia.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez