Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

A tej világnapja – Csökken a tejfogyasztás

2013. május 27., MTI
Címkék: tej tejfogyasztás tej világnapja
Az utóbbi időben évi 2-3 százalékkal csökken az egy főre számított tejfogyasztás Magyarországon. Míg öt éve egy ember 170 liter körüli mennyiséget fogyasztott - tejegyenértékben számolva -, addig ez a múlt évben 155 liter volt.

A kiegyensúlyozott táplálkozás keretében a tej számos, a megfelelő növekedéshez, a csontok és a fogak fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagot szolgáltat. Értékes kalciumforrás, 200 ml a napi javasolt kalciumbevitel egyharmadát fedezi. Ezen kívül fontos fehérje, energia, B2 és B12 vitamin, foszfor és jódforrás, továbbá hozzájárul a táplálkozással való B1 vitamin, niacin, folsav, A, D és C vitamin, kálium, magnézium és cink bevitelhez.

A fogyasztás visszaesése egyértelműen a belföldi vásárlóerő visszaesésével magyarázható - mondta a közelgő tej világnap alkalmából Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A tej világnapját minden évben május utolsó keddjén - most május 28-án - tartják.
 
Az egy főre jutó folyadéktej-fogyasztás Magyarországon most évi 65 liter. Ennek a mennyiségnek a 10-15 százaléka a közvetlen értékesítés, illetve saját fogyasztás. Lukács László örvendetesnek nevezte, hogy a korábbi évi 140-150 millió literes import a múlt évben mintegy 100 millió literre csökkent, a diszkriminatív árképzést tiltó törvényi szabályozásnak köszönhetően.
 
Kitért arra is, hogy a 2012/2013-as tanév első félévében - azaz tavaly ősszel - 220 ezer általános iskolás kapott iskolatejet. Ez a tanulók mintegy 30 százalékát tette ki. Emellett még 15 ezer óvodás és 300 középiskolás is részesült ilyen ellátásban. Az iskolatejprogram finanszírozására az idén mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, a tavalyi 1,2 milliárd után.
 
A tej világnapja alkalmából a terméktanács május utolsó hetére egy tejfogyasztást népszerűsítő programsorozatot szervez általános iskolás gyerekeknek. A program keretében az ország öt helyszínén szerveznek 2-3 kilométeres futást az iskolásoknak, helyszínenként 200 gyerek bevonásával.
 
Az ágazat árbevétele az utóbbi három évben évente mintegy 5-10 százalékkal nőtt, és a múlt évben meghaladta a 220 milliárd forintot. Az árbevétel-növekedés egyértelműen a termékek árának emelkedéséből adódott. Ez belföldön átlagosan mintegy 7, az exportot tekintve pedig 10 százalékot meghaladó mértékű volt évente - tájékoztatott Lukács László.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez