Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Az átlagnál jobban drágultak az élelmiszerek

2013. június 11,, KSH/SV
Címkék: élelmiszer fogyasztói ár energia árak KSH infláció
Májusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az alacsony éves árnövekedés fő oka a háztartási energia árak jelentős mérséklése. Emellett az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk kivételével minden más termékfőcsoportban is árcsökkenés történt egy év alatt - közölte a KSH.
Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékos csökkenést mért a statisztikai hivatal. Egy hónap alatt - 2013. áprilishoz viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek átlagosan 0,6 százalékkal drágultak, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 7,2 százalékos áremelkedésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent.
 
Árcsökkenés következett be a tojás (4,1százalék), a baromfihús (2 százalék), a sertéshús (1,3 százalék), valamint a péksütemények és a cukor (1,1-1,1 százalék) esetében. A
 
szolgáltatásokért és a ruházkodási cikkekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett többet fizetni az előző hónaphoz képest. Az egyéb cikkek (ide tartoznak: lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) körében árcsökkenés volt megfigyelhető (1,6 százalék). Ezen belül a járműüzemanyagokért 3,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Kisebb mértékben csökkent a szeszes italok, dohányáruk (0,3 százalék), a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék) és a háztartási energia (0,1 százalék) ára.

Átlagnál jobban drágultak az élelmiszerek, a tömegközlekedés és a szemétszállítás

A tavalyi év májusához viszonyítva 12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt az idényáras élelmiszerek (17,1 százalék), a liszt (11,3 százalék), a sertészsiradék (7,9 százalék), valamint a párizsi, kolbász (7 százalék), a sertéshús (5,4 százalék) és az étolaj (5,3 százalék) ára.
 
Árcsökkenés következett be többek között a tojás (16,8 százalék) és a cukor (3,8 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,8 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.
 
A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (4,1 százalék), ezen belül a szemétszállítás 7,7, a helyi tömegközlekedés 5,3 százalékkal drágult.
 
A tartós fogyasztási cikkekért 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Az egyéb cikkek körében is árcsökkenés következett be (0,7 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok 5,1 százalékkal kerültek kevesebbe. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent. A háztartási energia esetében szintén árcsökkenés (8,5 százalék) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a távfűtés ára 11,7 százalékkal csökkent 2012. májushoz képest.

Megnevezés 2013. május - előző hó = 100 százalék 2013 május - előző év azonos hó = 100 százalék
Fogyasztóiár-index 99,9 101,8
Harmonizált fogyasztóiár-index 99,9 101,8
Maginfláció (szezonálisan kiigazított) 100,2 103,2
Nyugdíjas fogyasztóiár-index 100 101,7

Forrás: KSH

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez