Keresés a tartalomban:
Jog

Opten: rekordon a felszámolások

2012. június 4., MTI
Címkék: Opten felszámolási eljárás válság banki hitelezés szállítói hitelezés fizetési határidő cégfelszámolás
Májusban minden korábbinál több, összesen 2.203 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, ezzel nemcsak az egy hónapon belül bedőlő cégek rekordja dőlt meg, de minden eddiginél hamarabb, már június első napjaiban eléri a tízezrediket az éven belüli felszámolás - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.
A tájékoztatás szerint tavaly július 7-én tették közzé a tízezredik felszámolást, az idén ez minden valószínűség szerint június 5-én megtörténik. A válság előtti utolsó békeévben, azaz 2007-ben egész évben nem számoltak föl ennyi céget Magyarországon.
 
A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: "a válság kirobbanása után a banki hitelezés visszaszorult, ezzel párhuzamosan felerősödött a szállítói hitelezés. Az egyre hosszabb fizetési határidejű számlák kibocsátói hitelezik a vevőket, ám, ellentétben a hitelintézetekkel, többnyire nincsenek megfelelően felkészülve a hitelezésből fakadó kockázatok kezelésére".
 
Ezért a lánctartozás tovább terebélyesedett, ami sokszor vezet felszámoláshoz - tette hozzá.
 
Az Opten igazgatója szerint emellett a közelmúltban indított nagyszámú végelszámolás egy részének felszámolásba fordulása is jelentősen növelte a májusi felszámolások mennyiségét, ami kedvezőtlen tendenciákat vetít előre. Májusban 4.297, az első öt hónapban pedig már több mint 16 ezer cég végelszámolásáról rendelkeztek a tulajdonosok és a kényszer-végelszámolásokat elrendelő cégbíróságok. Ezeknek az eseteknek jelentős része az eljárás folyamán felszámolásba fordul, mert kiderül, hogy a cégekben adósság halmozódott fel.
 
A közlemény kiemeli, ha a szezonalitást kiszűrő 12 havi gördülő átlagot szemléljük, kiderül, hogy míg fél évvel ezelőtt egy évre visszatekintve a havi átlag 1.889 végelszámolás volt, addig most ugyancsak egy évre visszatekintve havi átlagban 2.550 ilyen eljárást kezdeményeznek. Ez 35 százalékos növekedés fél év alatt.
 
A közlemény szerint májusban, példa nélküli módon, kevesebb új céget alapítottak, mint amennyivel szemben felszámolás indult: csak 1.926 új céget jegyeztek be, szemben az elmúlt tizenkét hónap 4.200-as havi átlagával.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez