Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Egységes mértékegység az energiaszámlákon

Összehasonlítható lesz a gáz- és az áramfogyasztás

2102. június 27., IP Systems
Címkék: gázóra villanyóra egységes elszámolás kWh
A jövőben nem csak a villanyszámlán szerepel majd a fogyasztás kWh-ban, hanem a gázszámlákon is. A 2014 októberében életbe lépő új uniós szabályozás hatására könnyebben össze lehet majd hasonlítani a gáz- és áramfogyasztást.
Jelenleg az Európai Unió országaiban különböző mértékegységek alapján számolják a földgáz – és az abból származó energia – mennyiségét. A tagállamok számára azonban az országok közötti kereskedelem megkönnyítésére az uniós döntéshozók várhatóan legkorábban 2014 októberétől kötelezővé teszik a kWh használatát.
 
„A térségben különböző mértékegységeket használnak a gázfogyasztás mérésére. A mértékegységek közti átváltások sok problémát okoznak, csak a tizedestörtek kerekítésén százmilliók múlhatnak egy nagykereskedő esetében. Ezért, bár a szabályozás nem írja elő, hogy az országon belül is kWh-ban számoljuk el a gázfogyasztást, mindenképpen célszerű átállni” – magyarázta Füzi Ákos, az energiapiaci szereplők számára informatikai rendszereket fejlesztő IP Systems ügyvezetője.

Mibe kerül ez nekünk?

„Szó sincs arról, hogy le kellene cserélni az összes gázórát, azok továbbra is m3-ben mérik majd a gázfogyasztást. Pusztán annyi történik, hogy a számlákon már nem MJ-ban kapjuk meg a fűtőértékkel felszorzott fogyasztásunkat, hanem kWh-ban” – tette hozzá az IP Systems szakembere.
 
Az átállás tehát a lakossági és egyéb fogyasztók számára nem jelent további költségeket, ugyanakkor könnyebben összehasonlíthatóvá válik a gáz- és áramfogyasztás. Így például a lakossági fogyasztók egyszerűbben dönthetnek arról, hogy milyen fűtési rendszert használjanak, hogyan melegítsék a fürdővizet, vagy mivel főzzenek.
 
A vállalatok energiagazdálkodása is egyszerűbbé válik. Az energiahatékonyság kérdése az üzemekben is jól nyomon követhető lesz, nem kell a költségadatokat árfolyamhatástól tisztítva visszakonvertálni ahhoz, hogy a két energianem technológiáját összehasonlítsák.
 
„Remélhetően az államigazgatásban is pozitív hatása lesz az átállásnak, és az energiahatékonysági pályázatok rendszere is egyszerűsödni fog. Azzal, hogy egy épület energiafelhasználását egy dimenzióban lehet mérni, annak változása is könnyen kimutatható, ellenőrizhető és jutalmazható lesz – mondta Füzi Ákos. – Előremutató lenne, ha az állam valamiképpen honorálná azokat a háztartásokat, amelyek az 1 négyzetméterre vetített energia-felhasználásukat számlákkal igazolva képesek tartósan csökkenteni.”

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez