Keresés a tartalomban:
Autó

Minősítő címke a gumiabroncsokon

2012. június 6., MTI
Címkék: autógumi gumiabroncs minősítő címke termékdíj
A minősítő címkékkel ellátott gumiabroncsok júliustól már megjelenhetnek a kereskedőknél, novembertől pedig már kizárólag olyan termék kerülhet forgalomba, amelyen megtalálható a három betűből álló jelölés - mondta Urbán Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (MGSZ) soros elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
A gumiabroncsok sztenderd címkéje segítségével a fogyasztók objektív, megbízható és összehasonlítható adatokat kapnak három fontos abroncsjellemzőről. A fogyasztók tájékozottabban tudják meghozni vásárlási döntéseiket, átgondolva olyan, közlekedésbiztonsági szempontból jelentős szempontokat, mint például az abroncsok nedves teljesítménye, valamint a gazdaságosságra és a környezetre is kiható gördülő ellenállás.
A gumiabroncs-jelölés három jellemzőről - gördülő ellenállás, nedves tapadás, külső zajszint - ad információt. A jellemzőket a gyártók mérik és adják meg, viszont ha a fogyasztó felülértékeltnek tartja az abroncsot, és ezt kifogásolja, akkor az adott állam által kijelölt akkreditált laboratórium vizsgálja meg a terméket. Magyarországon még nincs ilyen laboratórium.
 
Morenth Péter ügyvezető elnök úgy vélekedett, a gyártók visszafogottak lesznek, és inkább alulminősítik a termékeiket. Felhívta ugyanakkor a vásárlók figyelmét, hogy ha magas minőségi jelzéssel ellátott, ismeretlen cég által gyártott import termékkel találkoznak piacon, azt kezeljék fenntartással.
 
A soros elnök szólt arról, hogy az év elejétől termékdíj- köteles minden gumiabroncs, kilogrammonként 30 forintot kell fizetni. Korábban csak annak kellett termékdíjat fizetnie, aki maga nem oldotta meg a használt abroncsok visszagyűjtését és hasznosítását. Az MGSZ 7 tagja (Bridgestone, Continental, Goodyear, Hankook, Michelin, Pirelli és Vredestein) ezért két koordináló szervezetet működtetett erre a célra. A begyűjtés teljes, míg a hasznosítás 70 százalékos volt, a gyártók pedig nem fizettek termékdíjat.
 
Az év elejétől azonban mindenkire kötelező a termékdíj, mivel a begyűjtést és a hasznosítást az állam vállalta magára. Az ezekre a tevékenységekre kiírt közbeszerzések viszont nem zárultak le. A gyártók tehát - noha egyenként megszervezték a begyűjtést és hasznosítást - most fizetik a termékdíjat is.
 
A begyűjtéssel viszont csapdába kerültek - mutatott rá az elnök -, mivel ha a közel 3 ezer szervizben felhalmozódnak a használt abroncsok, akkor a hatóság a tűzveszély miatt akár be is zárathatja azokat.



Mi a jelentősége a három teljesítményi mutatónak?

A gördülő ellenállás kihat a jármű fogyasztására, és így közvetlenül a környezetre is. A nedves tapadás az abroncs biztonságának egyik kiemelt mutatója, amelyből a nedves utakon tapasztalható fékút derül ki. A külső zaj is a gumik környezeti hatását befolyásolja.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez