Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Élelmiszerhamisításért több milliós bírság

2012. június 15., NÉBIH
Címkék: élelmiszer élelmiszer hamisítás főállatorvos élelmiszerlánc felügyeleti hatóság
Illegális baromfivágást, élelmiszerhamisítást, egy vendéglátóhelyen pedig élelmiszer-biztonsági szabálytalanságokat és hiányosságokat leplezett le az elmúlt napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányítása mellett működő Pest megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság.
A hatóság szakemberei több tonna húst foglaltak le, az ellenőrzött vendéglátóhely működését felfüggesztették. A szabálytalanságokért több milliós bírság kiszabása várható.
 
A hatósági állatorvosai közérdekű bejelentés alapján illegális baromfivágási és élelmiszer-hamisítási tevékenységet lepleztek le két Vác környéki településen. A Nagy Csibe Kft. által Dunakeszin, a Táltos u. 20. szám alatt legálisan működtetett baromfivágóhíd melletti ingatlanon elfogadhatatlan higiéniai körülmények között, engedély nélkül vágtak baromfit. Az engedélyezett vágóhíd az ellenőrzés időpontjában nem működött. A levágott állatokat a tetszetősebb sárga szín elérése érdekében kurkuma fűszer oldatába mártották. A hatóság szakemberei a helyszínen fellelt 22 kg kurkuma por felhasználását megtiltották, lefoglaltak összesen 1540 kg vágott baromfit és belsőséget, valamint elrendelték annak elszállítását és ártalmatlanítását. Az ugyanebből a vágásból származó, 1274 kg mennyiségű, már kiszállított vágott baromfit visszarendelték és ártalmatlanították.
 
A Kovi Csibe Kft. Őrbottyán, Petőfi S. u. 1. szám alatti ingatlanán baromfitollat tartalmazó szemeteskukákat, 1 kg kurkuma port és egy hűtőkamrában szennyezett textíliával letakart, összesen 999 kg vágott baromfit és baromfi belsőséget találtak a hatósági ellenőrök, amelyen szintén a festés gyanúját állapították meg. A telephelynek baromfivágásra, feldolgozásra semmiféle engedélye nincsen. Ezen a helyszínen is megtiltották a kurkuma felhasználását, valamint a baromfit és a belsőséget elszállíttatták és ártalmatlanították.
 
Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Váci Kerületi Főállatorvosa mindkét ügyben illegális vágóhelyen történő engedély nélküli élelmiszer-előállítás, baromfihús tiltott kezelésével (festésével) elkövetett élelmiszer-hamisítás miatt élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági eljárást indított, melynek során milliós nagyságrendű bírságot szabhatnak ki.
 
A hatóság szakemberei szintén lakossági bejelentésre ellenőrizték Pomázon a KG. Rákos Kft. által üzemeltetett melegkonyhás vendéglátóhelyet. Az ellenőrzés során a mirelithűtőkben, húselőkészítőben és a konyhában jelöletlenül tárolt húsokat, nyersanyagokat, készételeket, továbbá lejárt fogyaszthatóságú, illetve minőség-megőrzési idejű élelmiszereket találtak. A helyszínen a hatóság összesen 1300 kg élelmiszert foglalt le, azok forgalmazását megtiltotta, és elszállíttatta.
 
Az ellenőrzött vendéglátóhelyen az ott dolgozók a hatóság munkáját akadályozták, agresszív fellépésük miatt rendőri jelenlétre is szükség volt. A szemle során a zárolt termékekből megkísérelték a további feldolgozást és a kiszolgálást. A helyszínen tapasztalt élelmiszer-biztonsági szabálytalanságok és hiányosságok miatt, azok megszüntetéséig a vendéglátóhely működését felfüggesztették, az élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabása folyamatban van.
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal „Zöld számára” az elmúlt napokban több hasonló közérdekű bejelentés érkezett „háztájinak” nevezett, de festéssel hamisított baromfi forgalmazásáról. A bejelentett esetek kivizsgálása folyamatban van.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez